Pihiszuszi

Horvátországba a családdal!

Ismerjük meg jobban Krk-szigetet 1. rész

2017. május 16. 23:15 - Pihiszuszi

A szláv nyelveken általában nyakat vagy torkot jelentő, magyarok által nehezen kiejthető KRK-sziget az Adria legnagyobb szigete. Van, aki úgy emlegeti, a káerká szigetek, de természetesen itt csak egyetlen szigetről van szó. S hogy miért szeretjük ennyire? Mert nagyon közel van hozzánk (Budapestről 6 óra alatt le lehet jutni két rövidebb pihenővel), sok-sok öblével változatos strandolást kínál, és annyi a látnivaló rajta, hogy ha 3 hétre érkeznénk, akkor sem kellene elhagynunk a szigetet, találunk bőven elfoglaltságot…

Krk hatalmas előnye a többi szigettel szemben, hogy egyszerűen megközelíthető, (Budapestről szinte végig autópályán haladhatunk), ezen kívül híd köti össze a szárazfölddel. Régen Tito marsall-hídnak hívták, ma már csak Krki hídnak. A díjat csak befelé menet kell megfizetni (35 kuna/autó).

hid2.jpg

Ahogy átérünk Krkre, a szigetet átszelelő széles, modern úton haladunk dél irányában valamelyik üdülővároshoz. Elhajtunk a reptér közelében is – ez ugyan a szigeten van, de maga a rijekai reptér.

ut.jpg

Nagy kár, hogy a festői fekvésű Omišalj összképét így elrontották az olajfinomítókkal. Ha hosszabb időre érkeztünk nyaralni, ide is érdemes azonban ellátogatni legalább egy rövidke kiruccanásra és egy fagyizásra.

13_omisalj_kozpont.jpg

Az első nagyobb üdülőtelepülés a sziget nyugati felén Njivice. Jó minőségű középkategóriás szállodákat és apartmanokat találhatunk a városban. Központjában esténként élénk korzózás folyik. A nyár folyamán gyakran tartanak halesteket, amikor matrózpólós felszolgálók az utcán kínálják a jobbnál jobb halételeket. Megtörténhet, hogy egy hatalmas tonhalat épp az orrunk előtt fognak feldolgozni.

ton.jpg

Sekély tengerpartja miatt gyermekes családoknak leginkább Malinska városát javasoljuk nyaralásra. Mielőtt lehajtanánk a település felé, az elágazásnál újonnan épült szupermarketben, a  Plodinében mindent megkaphatunk, ami nyaralásunkhoz kellhet. A városka központjában éttermek, fagyizók, bárok sorakoznak, pálmafás kikötő, utcai árusok, városon belül közlekedő kisvonat - ezek adják meg Malinksa alaphangulatát. A településnek összesen 7 strandja van, helyenként kiépítettek, de többnyire aprókavicsosak, lassan mélyülők. A legészakibb öble (Haludovo) pedig sziklás, köves, kristálytiszta vizű. A városka jól berendezkedett a turizmusra, az egyszerűbb stúdióktól kezdve, a modern berendezésű apartmanokon át a luxus villákig megtalálhatjuk az igényeinkhez illő szálláshelyet.

maestral_beach-malinska.jpg

rova_beach-malinska.jpg

A sziget északkeleti, a szárazföld felé néző részén találhatjuk Šilo települést, mely elsősorban homokos öblei miatt kedvelt a kisebb gyermekes családok körében. Itt is számos apartman várja a turistákat, éttermeiben jól és megfizethető áron vacsorázhatunk. Šilón amúgy kavicsos part és nagyszerű kutyás strand is van.

silo1.jpg

A közeli Klimno településen találhatjuk a gyógyiszapos a partszakaszt, ahol az ízületi problémákkal küzdők kitűnő természetes terápiával gyógyulhatnak: az iszapot fel kell vinni a testre, hagyni a napon megszáradni, majd lemosni a gyógyító tenger vizével. Kiváló szórakozás nem csak reumásoknak!

iszap.jpg

A Vrbnik településre való kirándulást kötelező programnak tenném be minden Krk-szigeten nyaralónak. A város egy dombra épült, körülötte fehér szőlő ültetvények, amiből remek zamatos száraz bor készül, a méltán híres Vrbnička Žlahtina. A csodaszép panorámában való gyönyörködés, a szűk utcácskákon való csúcsra mászás után feltétlenül iktassunk be tehát egy jó kis borkóstolót is valamelyik helyi pincészetben. Az isteni nedű mellé – amit leginkább 8 és 12 C° között lehűtve érdemes fogyasztani - jól illik a szárított sonka (pršuta). Vrbniken szép strandokat is találhatunk, mint amilyen a Zgribnica vagy a Potovošće.

vrnik.jpg         

A sziget névadó városa maga Krk. Ez az egyetlen település a szigeten, mely nagyobb óvárossal rendelkezik, itt található a Frangepánok vára is. Jellegzetes hagymakupolás tornya kimagasodik a környező épületek közül, kiváló célpontja a várost fotózóknak. A kikötő mentén esténként élénk élet folyik, árusok, portréfestők, mutatványosok szórakoztatják a turistákat, és a számtalan hajókirándulás közül is itt érdemes választanunk. Az egyik ilyen egész napos hajós kiruccanás Rab szigetére visz, nyugodtan befizethetünk rá, ha még nem jártunk itt. Megkérik az árát, de garantáltan szép élményben lesz részünk. Krk városába mindenképpen kiránduljunk el, akkor is, ha nem itt lakunk. Ha csak fél naposra tervezzük a túrát, akkor inkább délután-este jöjjünk, ha pedig több időt szánunk rá, a városnézést strandolással kössük össze. Az egyik legszebb strand a Hotel Koralj közelében található (nem csak a szálloda vendégeinek áll a rendelkezésére). Természetes árnyékban bővelkedő (isteni illatú borókafenyves), csodásan tagolt, aprókavicsos, lassan mélyülő, illetve sziklás partszakaszokat találunk itt, kristálytiszta vízzel. A beach barban meg is ebédelhetünk, meleg szendvics vagy egy  lepény 5 čevappal elérhető árban fogja éhségünket csillapítani.

krk_varos.jpg

koralj_beach-3-krk.jpg

Krktől dél irányban található Punat városka. A kikötőjéhez közel fekvő Košjun szigetecskén épült Szent Bernát temploma és egy bencés rendi kolostor. Punaton számos vízi sportolási lehetőség közül választhatunk: búvárkodás, víz alatti halászat, vitorlázás, szörfözés.

Ha nem éppen augusztus első három hetében járunk Krken, feltétlenül látogassunk el a legdélebben fekvő Baškára is. Ebben az irányban található a sziget gyakran fényképezett vadregényes strandja is, a stara baškai part. A strand és a víz színe is tényleg szép, de inkább alkalmasabb szemet gyönyörködtetésre és fotózásra, mint strandolásra. Bár, akit nem zavar, hogy közel s távol semmi árnyék, az lehet, hogy itt is jól fogja érezni magát.

stara_baska.jpg

Baška igazi paradicsom a gyermekes családok számára. Hosszan elnyúló vakítóan fehér köves partja lassan mélyülő; a tengerben finom homok simogatja a talpunkat. A távolban a Prvić-sziget hófehér hegyvonulatát látjuk, a víz színe pedig teljesen azúrkék. Habár imitt-amott akad, de azért itt is kevés a természetes árnyék, vigyünk magunkkal otthonról, vagy béreljünk napernyőt. A városka a part mentén terül el, nagyon sok és jó étterme van, igazán hangulatos tavaszi és őszi napsütéses napokon is. Mivel a baškai szállások 20-40%-kal magasabbak, mint a többi Krk szigeti szállás, érdemes ide inkább kirándulni jönni, és valahol máshol (pl. Malinskán, Šilón) megszállni. Készüljünk rá, hogy csúcsszezonban nem könnyű parkolóhelyet találni.

baska_1.jpg

Köszönjük a képeket Toldy Miklósnak!

Hamarosan folytatjuk!

Ha Krk-szigeten nyaralnál, akkor írj nekünk! Személyesen is ismerjük az általunk kínált apartmanokat, és igyekszünk minden árkategóriában változatos kínálatot biztosítani!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatorszagbaacsaladdal.blog.hu/api/trackback/id/tr1212510169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása