Pihiszuszi

Horvátországba a családdal!

Last minute ajánlataink 07.08-tól - 20 százalék kedvezmény!

2017. július 05. 07:30 - Pihiszuszi

A last minute szó mostanra talán kicsit elhasználódott és sokszor akkor is kiírják, amikor hetekkel későbbi utazásról van szó, de ez most tényleg az, a kifejezés klasszikus értelmében!

Július 8-i, azaz szombati indulással van 2 kedvezményes apartmanunk: a megadott árból húsz százalék kedvezményt adunk!

Az egyik Krk-szigeten, Silón található, ami egy kifejezetten nyugi hely, több stranddal (homokossal is). A Lucus apartman szinte közvetlen a vízparton van: http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag/krk-sziget/krk-silo/205-lucus-apartman

205_property_205.jpg 

Az árak az alábbiak szerint alakulnak:

2-3 főre: 459,9 EUR/7éj/apartman - 20 százalék >> 367 EUR
4 főre: 520,8 EUR/7éj/apartman -20 százalék >> 416 EUR

 A másik apartman a Rab-szigeti Kamporban található. A Tengerszem az egyik legkedveltebb szállásunk. Egyrészt azért mert egy nagyon hangulatos villaépületben van, jó nagy kerttel, másrészt azért, mert nagyjából 5 lépést kell tenni a homokos partig: http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag/rab-sziget/rab/41-tengerszem-apartmanok

10_tengerszem_haz_a_tenger_felol.jpg

 Az árak az alábbiak szerint alakulnak:

2-3 főre: 494,9 EUR/hét/apartman - 20 százalék >> 395 EUR
4 főre: 555,8 EUR/hét/apartman - 20 százalék >> 444 EUR

 Mindkét apartman kutyabarát!

Ha további kérdésed van, keress minket telefonon: 06309007351, aktuális ajánlatainkat pedig megtalálod a Facebook-oldalunkon is.

Szólj hozzá!

Ismerjük meg jobban Krk-szigetet 2. rész

2017. június 25. 16:08 - Pihiszuszi

Tippek, ötletek, praktikus információk

Krk szigetén a nagyobb települések központjaiban (Omišalj, Malinska, Njivice, Vrbnik, Krk, Punat, Baška) a parkolás mindenhol fizetős (5-8 kunába kerül egy órára). Egyes strandoknál napi parkolójegyet is válthatunk , melynek az ára 20-25 kuna körül mozog. A kisebb településeken (pl. Šilo, Čižići) nem kell fizetnünk a parkolásért.

A búvárkodás szerelmesei sok merülésre alkalmas nagyszerű helyet fognak találni a szigeten. Vigyázat, Horvátországban csak hivatalos engedéllyel lehet merülni, melyet a horvát búváregyesület ad ki (Hrvatski ronilački savez), az ára 100 kuna. Annak adható ki, aki már rendelkezik nemzetközi búváregyesület által kiadott igazolással.

Ha kerékpározni szeretnénk a szigeten, városokon belül is megtehetjük, illetve a főút mentén több szakaszon is (pl. Malinksa és Krk, illetve Punat városa között) szépen kialakított kerékpárút van. A szintkülönbségek miatt azonban inkább edzésben levőknek ajánljuk a drótszamarat. A bringát hozhatjuk otthonról is, de ha nem szeretnénk emaill lassabb sebességgel utazni, akkor bérelhetünk is a nagyobb városokban (fél napra nagyjából 10 EUR).

krk_bicikli.jpg

Nem hiába kedvelik a kutyával nyaralók annyira a Krk-szigetet! Rab mellett itt található a legtöbb állatbarát strand, több mint 10 helyen lehet hivatalosan kutyával strandolni. Szinte valamennyi településen van kijelölt kutyás strand (Njivice, Malinksa, Vrbnik, Punat, Baška, Stara Baška, Krk). Kedvencünk a Krk városában található Koralj-öbölnél lévő, de a siloi, vagy a njivicei is nagyon jó, utóbbi főleg, mert árnyékos, erdős részen van - nehéz igazából választani, mert bármelyiken szívesen időzünk.

pla_a-za-pse-.jpg

A szigeten jobbnál jobb éttermeket is találunk majd, csak legyen időnk -  és dagadó pénztárcánk – végigkóstolni őket.

A teljesség igénye nélkül néhány általunk ajánlott:

Šilo: Bistro Macao

Njivice:  

- Rivica (előkelő és nem olcsó halétterem, kiváló minőséggel)
- Konoba Vijon (hal és húsételek a tenger partján, itt mindig finomat és frisset ettünk és az árak is megfizethetők)

Malinska felől Šilo irányában az út mentén: Konoba Šantek – ha szeretjük a bárány- és/vagy a malacpecsenyét, ide menjünk!

Malinska: 

- Primorska koliba (halételek )
- Konoba Bracera (főleg hal, de hús is - olcsóbb kategória)
- Konoba Nino (elsősorban hal-, de húsételek is, megfizethető áron) 
- Pizzerija Matteo
- Pizzerija Mia
- Bistro kod kumova (mindenféle)

Vantačiċi:

- Pizzerija Lent
- Ducan Porat (pizza, burek, süti)

Porat:

- Konoba Porat
- Hotel Pinija  (a la carte étterem, jó konyha)

Poljica (Krk-sziget belsejében): Konoba tri maruna


Milohnjic: Pod Voltu (a tulaj halász, mindig az van, amit frissen fogott)

tintahal_rantva.jpg

Krk városa:

- Restoran Galija (húsételek, pizza)
- Konoba Nono (halak, húsok, egyebek)
- Konoba Bacchus (halak, húsok, egyebek)
- Restoran Kantun

Baška:

- Konoba Lucija (olcsóbban, mint a többi baskai étterem, jót)
- Garofulin (csak hideg kaja, finom a prsutájuk és a sangriájuk)

Szeretjük Krk-szigetet és ebből is adódik, hogy évek óta kitartóan keressük az igazán jó ár-érték arányú szállásokat, melyeket mindig személyesen is tesztelünk. Néhány malinskai apartman a Pihiszuszi kínálatából:

Malinska, Sebi apartman

http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag/krk-sziget/malinska/324-sebi-apartman

sebi_pihiszuszi.jpg

Malinska, Vadalma apartman 

http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag/krk-sziget/malinska/270-vadalma-apartman

Malinska, Kabóca apartman 

http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag/krk-sziget/krk-malinska/32-kaboca-apartman

Malinska, Tengeri Sün apartman

http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag/krk-sziget/krk-malinska/144-tengeri-sun-apartman

tengerisun_kis_bungi_pihiszuszi.jpg

Jó utat! :)
Ha bármilyen kérdés merülne fel, szívesen válaszunk az info@pihiszuszi.hu email címen vagy a Facebook-oldalunkon!

Szólj hozzá!

Kutyával Horvátországba? Igen, igen!

2017. május 24. 10:05 - Pihiszuszi

Mivel kifejezetten sok kutyás szállásunk van és évek óta elkötelezettek vagyunk abban, hogy ha valaki szeretné, akkor igenis vihesse magával a kutyáját is a nyaralásra - gyakran előkerül a kérdés, hogy ennek mi a szabályai.

A határon általában egy egyszerű ellenőrzést végeznek, amely során megnézik, hogy az ebnek van-e mikrochipje, be van-e oltva veszettség ellen és rendelkezik-e állatútlevéllel vagy állatorvosi igazolással. A Horvát Turisztikai Hivatal oldalán egyébként erről részletesebben is írnak.

Az elmúlt években egyre több kutyás strand nyílt Horvátországban, a saját listánkat mi is igyekszünk folyamatosan frissíteni. (Jártál horvátországi kutyás strandon, de nincs a listánkban? Küldd el nekünk!)

Az elmúlt években lettek személyes kedvenceink is: Krk-sziget például elképesztően kutyabarát, legalább nyolc kutyás stranddal - ráadásul közel is van hozzánk! Szállást is tudunk ajánlani: a Lucus apartmanban  Šilon (itt van az egyik legnyugisabb kutyás strand) 07.08-07.15. között 4 főre 520,8 euroba kerül egy hét. Olcsóbb lehetőség főszezonban a Vidám apartman: 07.22-07.28. között 3 főre 453,64 euro 6 éjszaka (vagyis nem egy hét).

silo.jpg

Szeretjük a crikvenicai kutyás standot is, ami nagyon jól felszerelt. Legutóbb, amikor ott jártunk, kutyás jégkrémet és sört is lehetett kapni :)

crikvenica1.jpg

crikvenica.jpg

Rab-sziget is jó opció a kutyásoknak, szebbnél szebb strandokkal. Itt a Tengerszem földszinti, kertes apartmanját ajánljuk, ami lényegében a parton van. 07.08-07.15. között 4 főre: 555,8 euro egy hétre Bónusz, hogy hatalmas homokos strand van.

Itt találjátok az összes kutyabarát szállásunkat: http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag_kutyabarat_szallas

Egyébként aranyszabály: ha nincs kijelölt kutyás strand, érdemes megkérdezni a helyieket, hogy hova járnak a kutyások.

Szólj hozzá!

Ismerjük meg jobban Krk-szigetet 1. rész

2017. május 16. 23:15 - Pihiszuszi

A szláv nyelveken általában nyakat vagy torkot jelentő, magyarok által nehezen kiejthető KRK-sziget az Adria legnagyobb szigete. Van, aki úgy emlegeti, a káerká szigetek, de természetesen itt csak egyetlen szigetről van szó. S hogy miért szeretjük ennyire? Mert nagyon közel van hozzánk (Budapestről 6 óra alatt le lehet jutni két rövidebb pihenővel), sok-sok öblével változatos strandolást kínál, és annyi a látnivaló rajta, hogy ha 3 hétre érkeznénk, akkor sem kellene elhagynunk a szigetet, találunk bőven elfoglaltságot…

Krk hatalmas előnye a többi szigettel szemben, hogy egyszerűen megközelíthető, (Budapestről szinte végig autópályán haladhatunk), ezen kívül híd köti össze a szárazfölddel. Régen Tito marsall-hídnak hívták, ma már csak Krki hídnak. A díjat csak befelé menet kell megfizetni (35 kuna/autó).

hid2.jpg

Ahogy átérünk Krkre, a szigetet átszelelő széles, modern úton haladunk dél irányában valamelyik üdülővároshoz. Elhajtunk a reptér közelében is – ez ugyan a szigeten van, de maga a rijekai reptér.

ut.jpg

Nagy kár, hogy a festői fekvésű Omišalj összképét így elrontották az olajfinomítókkal. Ha hosszabb időre érkeztünk nyaralni, ide is érdemes azonban ellátogatni legalább egy rövidke kiruccanásra és egy fagyizásra.

13_omisalj_kozpont.jpg

Az első nagyobb üdülőtelepülés a sziget nyugati felén Njivice. Jó minőségű középkategóriás szállodákat és apartmanokat találhatunk a városban. Központjában esténként élénk korzózás folyik. A nyár folyamán gyakran tartanak halesteket, amikor matrózpólós felszolgálók az utcán kínálják a jobbnál jobb halételeket. Megtörténhet, hogy egy hatalmas tonhalat épp az orrunk előtt fognak feldolgozni.

ton.jpg

Sekély tengerpartja miatt gyermekes családoknak leginkább Malinska városát javasoljuk nyaralásra. Mielőtt lehajtanánk a település felé, az elágazásnál újonnan épült szupermarketben, a  Plodinében mindent megkaphatunk, ami nyaralásunkhoz kellhet. A városka központjában éttermek, fagyizók, bárok sorakoznak, pálmafás kikötő, utcai árusok, városon belül közlekedő kisvonat - ezek adják meg Malinksa alaphangulatát. A településnek összesen 7 strandja van, helyenként kiépítettek, de többnyire aprókavicsosak, lassan mélyülők. A legészakibb öble (Haludovo) pedig sziklás, köves, kristálytiszta vizű. A városka jól berendezkedett a turizmusra, az egyszerűbb stúdióktól kezdve, a modern berendezésű apartmanokon át a luxus villákig megtalálhatjuk az igényeinkhez illő szálláshelyet.

maestral_beach-malinska.jpg

rova_beach-malinska.jpg

A sziget északkeleti, a szárazföld felé néző részén találhatjuk Šilo települést, mely elsősorban homokos öblei miatt kedvelt a kisebb gyermekes családok körében. Itt is számos apartman várja a turistákat, éttermeiben jól és megfizethető áron vacsorázhatunk. Šilón amúgy kavicsos part és nagyszerű kutyás strand is van.

silo1.jpg

A közeli Klimno településen találhatjuk a gyógyiszapos a partszakaszt, ahol az ízületi problémákkal küzdők kitűnő természetes terápiával gyógyulhatnak: az iszapot fel kell vinni a testre, hagyni a napon megszáradni, majd lemosni a gyógyító tenger vizével. Kiváló szórakozás nem csak reumásoknak!

iszap.jpg

A Vrbnik településre való kirándulást kötelező programnak tenném be minden Krk-szigeten nyaralónak. A város egy dombra épült, körülötte fehér szőlő ültetvények, amiből remek zamatos száraz bor készül, a méltán híres Vrbnička Žlahtina. A csodaszép panorámában való gyönyörködés, a szűk utcácskákon való csúcsra mászás után feltétlenül iktassunk be tehát egy jó kis borkóstolót is valamelyik helyi pincészetben. Az isteni nedű mellé – amit leginkább 8 és 12 C° között lehűtve érdemes fogyasztani - jól illik a szárított sonka (pršuta). Vrbniken szép strandokat is találhatunk, mint amilyen a Zgribnica vagy a Potovošće.

vrnik.jpg         

A sziget névadó városa maga Krk. Ez az egyetlen település a szigeten, mely nagyobb óvárossal rendelkezik, itt található a Frangepánok vára is. Jellegzetes hagymakupolás tornya kimagasodik a környező épületek közül, kiváló célpontja a várost fotózóknak. A kikötő mentén esténként élénk élet folyik, árusok, portréfestők, mutatványosok szórakoztatják a turistákat, és a számtalan hajókirándulás közül is itt érdemes választanunk. Az egyik ilyen egész napos hajós kiruccanás Rab szigetére visz, nyugodtan befizethetünk rá, ha még nem jártunk itt. Megkérik az árát, de garantáltan szép élményben lesz részünk. Krk városába mindenképpen kiránduljunk el, akkor is, ha nem itt lakunk. Ha csak fél naposra tervezzük a túrát, akkor inkább délután-este jöjjünk, ha pedig több időt szánunk rá, a városnézést strandolással kössük össze. Az egyik legszebb strand a Hotel Koralj közelében található (nem csak a szálloda vendégeinek áll a rendelkezésére). Természetes árnyékban bővelkedő (isteni illatú borókafenyves), csodásan tagolt, aprókavicsos, lassan mélyülő, illetve sziklás partszakaszokat találunk itt, kristálytiszta vízzel. A beach barban meg is ebédelhetünk, meleg szendvics vagy egy  lepény 5 čevappal elérhető árban fogja éhségünket csillapítani.

krk_varos.jpg

koralj_beach-3-krk.jpg

Krktől dél irányban található Punat városka. A kikötőjéhez közel fekvő Košjun szigetecskén épült Szent Bernát temploma és egy bencés rendi kolostor. Punaton számos vízi sportolási lehetőség közül választhatunk: búvárkodás, víz alatti halászat, vitorlázás, szörfözés.

Ha nem éppen augusztus első három hetében járunk Krken, feltétlenül látogassunk el a legdélebben fekvő Baškára is. Ebben az irányban található a sziget gyakran fényképezett vadregényes strandja is, a stara baškai part. A strand és a víz színe is tényleg szép, de inkább alkalmasabb szemet gyönyörködtetésre és fotózásra, mint strandolásra. Bár, akit nem zavar, hogy közel s távol semmi árnyék, az lehet, hogy itt is jól fogja érezni magát.

stara_baska.jpg

Baška igazi paradicsom a gyermekes családok számára. Hosszan elnyúló vakítóan fehér köves partja lassan mélyülő; a tengerben finom homok simogatja a talpunkat. A távolban a Prvić-sziget hófehér hegyvonulatát látjuk, a víz színe pedig teljesen azúrkék. Habár imitt-amott akad, de azért itt is kevés a természetes árnyék, vigyünk magunkkal otthonról, vagy béreljünk napernyőt. A városka a part mentén terül el, nagyon sok és jó étterme van, igazán hangulatos tavaszi és őszi napsütéses napokon is. Mivel a baškai szállások 20-40%-kal magasabbak, mint a többi Krk szigeti szállás, érdemes ide inkább kirándulni jönni, és valahol máshol (pl. Malinskán, Šilón) megszállni. Készüljünk rá, hogy csúcsszezonban nem könnyű parkolóhelyet találni.

baska_1.jpg

Köszönjük a képeket Toldy Miklósnak!

Hamarosan folytatjuk!

Ha Krk-szigeten nyaralnál, akkor írj nekünk! Személyesen is ismerjük az általunk kínált apartmanokat, és igyekszünk minden árkategóriában változatos kínálatot biztosítani!

 

Szólj hozzá!

Miért éppen Poreč?

2017. május 04. 00:49 - Pihiszuszi

...mert ez az egyik legszebb adriai város!

Bátran állíthatjuk hogy Poreč nem csak az Isztriai-félsziget, de a horvát Adria egyik legszebb városa.

ovaros2_medium.JPG

Maga az óváros egy kisebb félszigetecskén terül el, mely mélyen benyúlik a tengerbe. Tőle északra és délre 10-15 kiométerre húzódnak a szebbnél szebb öblök (például a Plava laguna vagy a Zelena laguna), ahol mindenki megtalálhatja  az igényeihez és pénztárcájához illő szállodai vagy apartmanos elhelyezést. A város fekvéséből adódóan a szállodák épültek a part mentén, míg a lakóházak és kiadásra épült apartmanok a tengertől kissé távolabb (300-500 métertől) kezdődnek.

1464175587_9359.jpg

Az óváros fekvésének köszönhetően lehet Porečről olyan csodás képeket készíteni akár a szárazföldről, akár a magasból.  Egyik legvonzóbb látványossága a csodás állapotban megmaradt Eufrázius bazilika, ami a világörökség része. Az épület a bizánci művészet kiemelkedő példája, lenyűgöző arany mozaikokkal. Igazán hangulatos az itáliai jellegű óváros szűk kis utcácskáival, macskaköveivel, pizzériákkal, éttermekkel és remek fagyizókkal, ahol a tréfás kedvű fagylaltárusok cirkuszi mutatványosok módjára szívesen zsonglőrködnek a turisták legnagyobb örömére. Nyáridőben a tengerparti sétányt utcai festők lepik el. Érdemes kisétálni a kikötőbe, ahol húzóhálós halászhajók, jachtok, vizibuszok sorakoznak egymás mellett. 

porec_madartavlatbol_medium.jpg

A bulizni vágyók is megtalálják számításukat ha Porečet választják nyaralásuk célpontjának, hiszen a városnak  élénk éjszakai élete van. Számos klub (International, Colonia, Mansion, Palazzo), diszkó (Byblos) és beach bár (Polidor, Plava, Villa Club, Saint&Sinner) várja a szórakozókat.

Akciós Pihiszuszi szállás3+1 fős apartman 07.01-07.08. között 4 főre legszebb 513,8 EUR/hét/apartman

Pihiszuszi-tippek!

Az éttermek közül elsősorban az alábbiakat javasoljuk:

Konoba Ćakula: húsételek és tészták

Restoran Istra: húsétlek, tészták, halak

Pizzeria NonoRestoran Viking, Sv. NikolaKonoba Aba

Ha Porečben nyaralunk, feltétlenül nézzük meg Rovinjt is, az autentikus élményeket gyűjtőknek pedig érdekes lehet a Belső-Isztriai részen fekvő Motovun és Pazin városka is.

motovun.jpg

 

Szólj hozzá!

10 fontos tudnivaló a Horvátországba készülőknek

2017. április 12. 23:08 - Pihiszuszi

  1. Foglald le a szállásodat időben! Hogy miért, arról ITT olvashatsz. 
  2. Ha nem magad szervezed meg utadat, válassz mások által is megbízhatónak tartott utazási irodát.
  3. Ha teheted, ne utazz augusztus első három hetében. A szállások is drágábbak, és a tömeg is nagy.                 bol.jpg 
  4. Nem csak a homokos strand az igazi tengerpart! Sőt, Horvátországot éppen nem elsősorban a homokos partjáért szeretjük! A köves, kavicsos, sziklás partok mentén a tenger színe sokkal kékebb, és a víz is sokkal tisztább. A gyerekek pedig imádni fogják a kavicsokkal való foglalatosságokat!                                                    2_rozi.jpg 
  5. Tájékozódj előre az autópálya díjakról. Horvátországban még mindig nem lehet előre matricát kapni, hanem a fizetőkapuknál kell kifizetned a már lehajtott autópálya-szakaszt. Rijekáig (vagy Krkig) például két kapunál kell fizetned. Ne lepődj meg, hogy az idén nyáron 15%-kal magasabbak lesznek a pályadíjak, mint eddig.
  6. Horvátországban az árak magasabbak, mint nálunk. A bolti élelmiszer-, illetve az éttermi árak durván 20-30%-kal magasabbak, mint az itthoniak. Ezért készülj úgy, hogy érdemes néhány dolgot már itthon beszerezned. Amúgy mindenhol mindent megkaphatsz, a nagyobb városokban kitűnően felszerelt élelmiszer áruházak vannak.                                                                                                                                                    plodine.jpg 
  7. Kóstold meg a helyi specialitásokat. Finomak a grillezett húsok (pjeskavica, čevap, ražnjići), isteniek a halételek (főként az ún. fehér halak). A tengeri étkek közül a legmegfizethetőbb a tintahal (gyerekeknek rántva= pohovane lignje, felnőtteknek grillezve= lignje na žaru)                                                                             tintahal2.jpg 
  8. Igen, vannak sünök az Adriában, hála istennek! Mert ez azt jelenti, hogy tiszta a víz! A strandokat (kívül is és a vízben is) viszont tisztítják, vagyis kijelölt strandon kicsi a valószínűsége annak, hogy sünbe lépjetek. A legbiztosabb megoldás, ha gyerekedre ráadod az úszócipőt. Itthon valamivel olcsóbban beszerezheted, de a Horvátországban is kapható bárhol!                                                                                                                     sun.jpg 
  9. A szállodák többségénél van medence, de Horvátországban még mindig viszonylag kevés a medencés apartman. Ha építettek is medencét egy házhoz, azok a szállások majdnem biztos, hogy messzebb vannak a parttól (egy vagy akár több km-re is), és legtöbbször jóval drágábbak, mint a medence nélküliek. Így mi inkább azt javasoljuk, ha magánszállást keresel, ne ragaszkodj a medencéhez. Arról nem is beszélve, hogy a tenger vize többféle nyavalyára van jótékony hatással (allergia, ekcéma, asztma, reuma), ugyanakkor ez nem mondható el medence vizéről. Fürödjünk hát inkább a természetes élővízben a klóros medence helyett!  tenger2.jpg 
  10. Indulás előtt köss utasbiztosítást. Ezen nem érdemes pár ezer forintot spórolni, mert baj esetén jól jön, hogy egyrészt rögtön tudod, hová kell fordulnod (a biztosítóknál éjjel-nappal működik az asszisztencia), másrészt nem kell saját zsebből megelőlegezned az orvos vagy a kórház felé a kezelési díjat, hanem ők fognak utólag elszámolni egymás között.
Szólj hozzá!

Mikor válassz minket, a Pihiszuszit?

2017. április 03. 20:30 - Pihiszuszi

Összeszedtük, hogy mik az erősségeink

- Ha olyan szállodában vagy apartmanban nyaralnál, amit mi magunk is személyesen teszteltünk. A honlapunkon szereplő szállodák mindegyikében, az apartmanok legalább 80 %-ában mi magunk is jártunk. Sok szállodában aludtunk is már, próbáltuk a konyhájuk főztjét. Ismerjük nemcsak a legtöbb apartman berendezését, de a környékét is.

pihiszuszi_apartman.jpg 

Tudjuk, hogy van-e az apartman mellett forgalmas út, nem néz-e építkezésre, hol van a legközelebbi lassan mélyülő strand, stb. Szeretnél olyan kilátású apartmanban nyaralni, mint amit az alábbi képen látsz? Nos, mi sem. És nem is fogsz, ha nálunk foglalsz.

apt_kilatas.jpg

Mert ugyanerről az apartmanról egy átlagos honlapon csak ennyit fogsz látni és esetleg gyanútlanul le is foglalod: 

apt_hirdetesben.jpg

- Akkor is érdemes minket választanod, ha nem tudsz eligazodni az irodák, portálok vagy a saját honlapunk nagy választékában. Ha szívesen elmesélnéd az igényeidet és örülnél, ha segítenénk megtalálni neked azt a néhány szálláshelyet, amelyek közül ki tudod választani a nektek legmegfelelőbbet. Például ezt…

sebi_apartman_pihiszuszi.jpg

Ismerjük az összes várost, tudjuk, hol vannak sekély partok, melyik az árnyékos strand, hol lehet napernyőt bérelni vagy éppenséggel hol folyik a tengerbe egy hűvösebb folyó, pár fokkal lehűtve az Adriát.

sekely_part.jpg

Sőt, sok helyen még a házigazdát is megismerjük, és néhányszor már „kénytelenek voltunk” elfogyasztani vele egy meggylikőrt, vagy sljivovicát… 

szabi3.jpg

- Akkor is válassz minket, ha a szállásfoglalással kapcsolatos teljes kommunikáció lebonyolítását magyar nyelven szeretnéd megoldani. Mi a rendelkezésedre állunk abban az esetben is, ha a helyszínre érkezve valami gondod adódna.

Az utolsó érvünk pedig az, hogy a Pihiszuszi precíz és megbízható iroda. A 2016-ban a törzsutasaink körében végzett közvéleménykutatásunk eredménye szerint az a három dolog a leginkább az erősségünk: a megbízhatóság, a korrektség és a segítőkészség.

Fordulj hozzánk bátran a szabina@pihiszuszi.hu email címen vagy a 06 30 900-7351 hétköznapokon 10-20 óra, szombaton pedig 10-14 óra között. Honlapunk: www.pihiszuszi.hu

Szólj hozzá!

Inkább tervezz, mert minőségi szállást már szinte lehetetlen a helyszínen találni

2017. április 03. 19:48 - Pihiszuszi


Sziasztok,  Szabina vagyok, a Pihi travel  
(www.pihiszuszi.hu) tulajdonosa és vezetője.

Szeretnék megosztani veletek néhány tapasztalatot a horvátországi szállásfoglalással kapcsolatban. Régen mi is gyakran indultunk úgy útnak, hogy nem volt előre szállásunk foglalva a horvát Adrián, ismervén az ország nyelvét, bátran belevágtunk a majdúgyistalálnukvalamiklasszatahelyszínen kalandba. Nos, vége a régi boldog időknek, mert az elmúlt esztendők, de különösen a tavalyi nyár már egyáltalán nem erről szólt.

velirat.jpg

2017 nyarán pedig sajnos senki nem reménykedhet abban, hogy a helyszínen keresve minőségi szállást talál. Az ismert világpolitikai helyzetnek köszönhetően a tengerparti turizmus csak néhány mediterrán országra korlátozódik, a görög szigetek, Bulgária és Olaszország mellett a horvát tengerpart a legvonzóbb célállomás az európai (és egyre inkább a nem csak az európai) turisták körében. Éppen ezért érdemes időben elgondolkodni azon, hogy hová is induljunk az idén nyáron, és gondoskodni a szállás lefoglalásáról is! 

Szívesen segítünk és nem csak a szállásfoglalásban, hanem például abban is, hogy az adott településen mi mindent érdemes megnézni és csinálni vagy mondjuk hol lehet finomakat enni!

Szólj hozzá!

Húsvéti kenyérbaba

2017. április 03. 19:29 - Pihiszuszi


Primorski uskrsne bebe, amit valahogy úgy lehetne lefordítani, hogy húsvéti kenyérbabácska. Ez az egyik tradicionális húsvéti sütemény.

045-101.jpg

Több változatot is olvastam arról, hogy mi a sütemény eredete. Állítólag a húsvéti kenyértészta maradékát használták fel hozzá és a gyerekeknek készült (ezért is rajzoltak "arcot" a tojásokra), és ezt vitték a kosarukban a körmeneten. Máshol azt írták, hogy a vendégek kapták a húsvéti vacsoránál.

horvatorszag_husvet.jpg

 

A tészta csak minimálisan édes, és könnyebb mint a kenyéré.

Hozzávalók:
2 csésze tej
1 csomag száraz élesztő
2 nagy tojás
½ csésze cukor
½ csésze olvasztott vaj
1 teáskanál só
6 csésze liszt
színes főtt tojások

Az élesztőt tegyük a langyos tejbe, majd rakjuk félre.
Közben egy nagy tálban keverjük össze a tojást, a cukort, a vajat és a sót. Az élesztős tejhez adjuk hozzá először a liszt felét és keverjük össze a vajas-tojásos masszával. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a többi lisztet, amíg egy lágy tésztát nem kapunk.
Tegyük a tésztát egy nagy vajjal vagy olajjal kikent tálba pihentetni, amíg a duplájára nem emelkedik. Ezután jön a dagasztás. Ezután (a 12 kis kenyérbabához) a tésztát 36 egyenlő részre kell osztani (babánként 3 db), majd lefedve 5-10 percig tovább pihentetni. Ezután csíkokat formázunk a jöhet a fonás!

580254_538180706232488_907628205_n.jpg

A fonás technikája a képen jól látszik. (Ha nagyon színes tojást teszünk a tésztába, akkor ez a sütés során kicsit megfoghatja a tésztát.)

488085_538181109565781_1338454183_n.jpg

Ez már egy modernebb változat, egyre többen készítenek inkább ilyet Húsvétkor. Baba helyett kosár, ami csodás dísze lehet a húsvéti reggelinek.

horvatorszag_pihiszuszi.jpg

 

 

Gratulálunk, megtaláltad a tojásokat! Neked is jár a foglalásnál a 8 százalék kedvezmény az apartmanok árából! (Amennyiben 04.04-04.13. között megtörténik a foglalás és a teljes vételár kifizetése.)  

Kiemelt apartmanjaink: http://www.pihiszuszi.hu/akciok/akcios-apartmanok

Ajánlatkérés és információ: info@pihiszuszi.hu

Szólj hozzá!

Horvátország történelme

2017. március 20. 21:24 - Pihiszuszi

A horvátok ősei a mai Ukrajna, Lengyelország és Fehéroroszország területéről érkező szláv törzsekkel együtt vándoroltak e területekre és a 7. század közepe táján telepedtek itt le. Első államukat Tomislav fejedelem alapította meg, miután egyesítette Pannóniát és Dalmáciát. Ő volt a horvátok első királya is: 924-ben koronázták meg.

A kis királyság jelentős katonai hatalommá nőtte ki magát, annyira azonban nem volt erős, hogy megvédhette volna függetlenségét Velencétől és Magyarországtól. Szent László királyunk 1091-ben megszállta Szlavóniát, majd 1102-ben, amikor Könyves Kálmánt Tengerfehérvárott (Biograd na moru) horvát királlyá koronázták, perszonálunió jött létre a két ország között. Ettől fogva a magyar királyok egyúttal Horvátország királyai is voltak, egészen 1918-ig.

Dalmáciára azonban Velence is igény tartott, úgyhogy teljes három évszázadon át heves harcok folytak a két korabeli nagyhatalom között e térség birtoklásáért. Ebbe olykor Bizánc, majd az ottomán birodalom, aztán Napóleon korában Franciaország, végül Ausztria is bele-belevatkozott. Végül az 1815-ös bécsi kongresszus után Horvátország teljes egészében visszakerült a magyar koronához.

A 19. század elején a délszláv népekben is ébredezni kezdett a nemzeti identitás-tudat. Az 1830-as években megindult az ún. illír mozgalom, amely az egységes délszláv állam megalakítását tűzte ki célul. Létrehozták a modern horvát irodalmi nyelvet, megindultak az első horvát nyelvű lapok, az 1840-es években megszülettek a nemzeti kultúra olyan intézményei, mint a Horvát Matica, a Nemzeti Színház, és a szábor (horvát országgyűlés) 1847-ben a horvátot tette meg az ország hivatalos nyelvévé. A fokozódó önállóság és a közös szláv állam megalakításának eszméje vezettek oda, hogy az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc idején a horvátok a Habsburgok oldalára álltak a magyarokkal szemben, és Josip Jelačić bán vezetésével (a szerbekkel együtt) megtámadták Magyarországot. Az új magyar honvédsereg azonban Pákozdnál megállította és visszavonulásra kényszerítette őket.

A forradalom leverése után a horvátok ugyanazt kapták jutalmul a Habsburg-ház iránti lojalitásukért, amit a magyarok büntetésül: a jó tíz évig tartó kemény Bach-korszakot. 1868-ban aztán sor került a magyar–horvát kiegyezésre is, amelynek értelmében Horvátország széleskörű autonómiát kapott. Ez elsősorban a bel-, igazság- és oktatásügyben jutott kifejezésre. A horvát közvélemény túlnyomó része elégedetlen volt a kiegyezéssel, s továbbra is az egységes délszláv államért szállt síkra. Ezt az első világháború végén sikerült is megvalósítania: 1918. október 29-én a szábor megszavazta Horvátország elszakadását Magyarországtól és kikiáltotta a Szerbek-Horvátok-Szlovének Államát. Ezt az 1921-től Szerb-Horvát-Szlovén Királyság néven ismert államot szokták a történészek Első Jugoszláviaként emlegetni.

A megalakulás percétől tapasztalt szerb hegemónia-törekvések miatt a horvátok ebben az államalakulatban sem érezték jól magukat, s amikor a szerb Sándor király 1929. január 6-án bejelentette a királyi diktatúra életbe lépését, megszervezték a Horvát Usztasa Felszabadító Mozgalmat, 1941. április 10-én pedig Ante Pavelić vezetésével megalakult a Független Horvát állam.

A második világháború éveiben három jelentősebb mozgalom bontakozott ki a németek által lerohant jugoszláv királyság területén. Az egyik az usztasa, amely hatalomra kerülvén leginkább azzal tűnt ki, hogy tömegével hurcolta gyűjtőtáborba a zsidókat, cigányokat és szerbeket, a másik a Draža Mihajlović vezette csetnik mozgalom, amely eredetileg antifasiszta céllal alakult, ám tevékenysége hamarosan alig állt másból, mint a kelet-horvátországi és a boszniai horvátok mészárlásából, a harmadik pedig a partizán mozgalom, Titóval az élen, amely végül elnyerte a szövetségesek támogatását és a háború után megalakította az úgynevezett Második Jugoszláviát.

Ebben Horvátország a hat köztársaság egyike lett, s Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával, Szlovéniával, Macedóniával és Montenegróval szoros rendszerű szövetségi köztársaságot alkotott. Az új – Josip Broz Tito vezette – államszövetség az olcsó nemzetközi kölcsönök révén egy ideig viszonylagos jólétet tudott biztosítani lakosságának, de néhány évtized elmúltával a kamatok jelentős növekedése, továbbá a fejlettebb és fejletlenebb régiók közti gazdasági különbözőségből, a vallási és mentalitásbeli különbségekből, valamint a szerb értelmiség egyeduralmi törekvéséből eredő ellentétek kiélezték a tagköztársaságok közti helyzetet és Jugoszlávia széthullásához vezettek. Horvátország 1991 tavaszán népszavazást tartott a kiválásról és június 25-én, Szlovéniával együtt kikiáltotta függetlenségét.

Már másnap kezdetét vette egy hosszú, véres háború, mely különösen Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában követelt súlyos emberi és anyagi áldozatokat, és csak a nemzetközi erők beavatkozásával ért véget, az 1995 decemberében megkötött daytoni egyezmény aláírásával.

Ettől kezdve Horvátország független szuverén államként hozzáfogott a romok eltakarításához, az újjáépítéshez, a testi-lelki sebek begyógyításához és az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészületeihez.

Szólj hozzá!