Pihiszuszi

Horvátországba a családdal!

Ismerjük meg jobban Krk-szigetet 1. rész

2017. május 16. 23:15 - Pihiszuszi

A szláv nyelveken általában nyakat vagy torkot jelentő, magyarok által nehezen kiejthető KRK-sziget az Adria legnagyobb szigete. Van, aki úgy emlegeti, a káerká szigetek, de természetesen itt csak egyetlen szigetről van szó. S hogy miért szeretjük ennyire? Mert nagyon közel van hozzánk (Budapestről 6 óra alatt le lehet jutni két rövidebb pihenővel), sok-sok öblével változatos strandolást kínál, és annyi a látnivaló rajta, hogy ha 3 hétre érkeznénk, akkor sem kellene elhagynunk a szigetet, találunk bőven elfoglaltságot…

Krk hatalmas előnye a többi szigettel szemben, hogy egyszerűen megközelíthető, (Budapestről szinte végig autópályán haladhatunk), ezen kívül híd köti össze a szárazfölddel. Régen Tito marsall-hídnak hívták, ma már csak Krki hídnak. A díjat csak befelé menet kell megfizetni (35 kuna/autó).

hid2.jpg

Ahogy átérünk Krkre, a szigetet átszelelő széles, modern úton haladunk dél irányában valamelyik üdülővároshoz. Elhajtunk a reptér közelében is – ez ugyan a szigeten van, de maga a rijekai reptér.

ut.jpg

Nagy kár, hogy a festői fekvésű Omišalj összképét így elrontották az olajfinomítókkal. Ha hosszabb időre érkeztünk nyaralni, ide is érdemes azonban ellátogatni legalább egy rövidke kiruccanásra és egy fagyizásra.

13_omisalj_kozpont.jpg

Az első nagyobb üdülőtelepülés a sziget nyugati felén Njivice. Jó minőségű középkategóriás szállodákat és apartmanokat találhatunk a városban. Központjában esténként élénk korzózás folyik. A nyár folyamán gyakran tartanak halesteket, amikor matrózpólós felszolgálók az utcán kínálják a jobbnál jobb halételeket. Megtörténhet, hogy egy hatalmas tonhalat épp az orrunk előtt fognak feldolgozni.

ton.jpg

Sekély tengerpartja miatt gyermekes családoknak leginkább Malinska városát javasoljuk nyaralásra. Mielőtt lehajtanánk a település felé, az elágazásnál újonnan épült szupermarketben, a  Plodinében mindent megkaphatunk, ami nyaralásunkhoz kellhet. A városka központjában éttermek, fagyizók, bárok sorakoznak, pálmafás kikötő, utcai árusok, városon belül közlekedő kisvonat - ezek adják meg Malinksa alaphangulatát. A településnek összesen 7 strandja van, helyenként kiépítettek, de többnyire aprókavicsosak, lassan mélyülők. A legészakibb öble (Haludovo) pedig sziklás, köves, kristálytiszta vizű. A városka jól berendezkedett a turizmusra, az egyszerűbb stúdióktól kezdve, a modern berendezésű apartmanokon át a luxus villákig megtalálhatjuk az igényeinkhez illő szálláshelyet.

maestral_beach-malinska.jpg

rova_beach-malinska.jpg

A sziget északkeleti, a szárazföld felé néző részén találhatjuk Šilo települést, mely elsősorban homokos öblei miatt kedvelt a kisebb gyermekes családok körében. Itt is számos apartman várja a turistákat, éttermeiben jól és megfizethető áron vacsorázhatunk. Šilón amúgy kavicsos part és nagyszerű kutyás strand is van.

silo1.jpg

A közeli Klimno településen találhatjuk a gyógyiszapos a partszakaszt, ahol az ízületi problémákkal küzdők kitűnő természetes terápiával gyógyulhatnak: az iszapot fel kell vinni a testre, hagyni a napon megszáradni, majd lemosni a gyógyító tenger vizével. Kiváló szórakozás nem csak reumásoknak!

iszap.jpg

A Vrbnik településre való kirándulást kötelező programnak tenném be minden Krk-szigeten nyaralónak. A város egy dombra épült, körülötte fehér szőlő ültetvények, amiből remek zamatos száraz bor készül, a méltán híres Vrbnička Žlahtina. A csodaszép panorámában való gyönyörködés, a szűk utcácskákon való csúcsra mászás után feltétlenül iktassunk be tehát egy jó kis borkóstolót is valamelyik helyi pincészetben. Az isteni nedű mellé – amit leginkább 8 és 12 C° között lehűtve érdemes fogyasztani - jól illik a szárított sonka (pršuta). Vrbniken szép strandokat is találhatunk, mint amilyen a Zgribnica vagy a Potovošće.

vrnik.jpg         

A sziget névadó városa maga Krk. Ez az egyetlen település a szigeten, mely nagyobb óvárossal rendelkezik, itt található a Frangepánok vára is. Jellegzetes hagymakupolás tornya kimagasodik a környező épületek közül, kiváló célpontja a várost fotózóknak. A kikötő mentén esténként élénk élet folyik, árusok, portréfestők, mutatványosok szórakoztatják a turistákat, és a számtalan hajókirándulás közül is itt érdemes választanunk. Az egyik ilyen egész napos hajós kiruccanás Rab szigetére visz, nyugodtan befizethetünk rá, ha még nem jártunk itt. Megkérik az árát, de garantáltan szép élményben lesz részünk. Krk városába mindenképpen kiránduljunk el, akkor is, ha nem itt lakunk. Ha csak fél naposra tervezzük a túrát, akkor inkább délután-este jöjjünk, ha pedig több időt szánunk rá, a városnézést strandolással kössük össze. Az egyik legszebb strand a Hotel Koralj közelében található (nem csak a szálloda vendégeinek áll a rendelkezésére). Természetes árnyékban bővelkedő (isteni illatú borókafenyves), csodásan tagolt, aprókavicsos, lassan mélyülő, illetve sziklás partszakaszokat találunk itt, kristálytiszta vízzel. A beach barban meg is ebédelhetünk, meleg szendvics vagy egy  lepény 5 čevappal elérhető árban fogja éhségünket csillapítani.

krk_varos.jpg

koralj_beach-3-krk.jpg

Krktől dél irányban található Punat városka. A kikötőjéhez közel fekvő Košjun szigetecskén épült Szent Bernát temploma és egy bencés rendi kolostor. Punaton számos vízi sportolási lehetőség közül választhatunk: búvárkodás, víz alatti halászat, vitorlázás, szörfözés.

Ha nem éppen augusztus első három hetében járunk Krken, feltétlenül látogassunk el a legdélebben fekvő Baškára is. Ebben az irányban található a sziget gyakran fényképezett vadregényes strandja is, a stara baškai part. A strand és a víz színe is tényleg szép, de inkább alkalmasabb szemet gyönyörködtetésre és fotózásra, mint strandolásra. Bár, akit nem zavar, hogy közel s távol semmi árnyék, az lehet, hogy itt is jól fogja érezni magát.

stara_baska.jpg

Baška igazi paradicsom a gyermekes családok számára. Hosszan elnyúló vakítóan fehér köves partja lassan mélyülő; a tengerben finom homok simogatja a talpunkat. A távolban a Prvić-sziget hófehér hegyvonulatát látjuk, a víz színe pedig teljesen azúrkék. Habár imitt-amott akad, de azért itt is kevés a természetes árnyék, vigyünk magunkkal otthonról, vagy béreljünk napernyőt. A városka a part mentén terül el, nagyon sok és jó étterme van, igazán hangulatos tavaszi és őszi napsütéses napokon is. Mivel a baškai szállások 20-40%-kal magasabbak, mint a többi Krk szigeti szállás, érdemes ide inkább kirándulni jönni, és valahol máshol (pl. Malinskán, Šilón) megszállni. Készüljünk rá, hogy csúcsszezonban nem könnyű parkolóhelyet találni.

baska_1.jpg

Köszönjük a képeket Toldy Miklósnak!

Hamarosan folytatjuk!

Ha Krk-szigeten nyaralnál, akkor írj nekünk! Személyesen is ismerjük az általunk kínált apartmanokat, és igyekszünk minden árkategóriában változatos kínálatot biztosítani!

 

Szólj hozzá!

Miért éppen Poreč?

2017. május 04. 00:49 - Pihiszuszi

...mert ez az egyik legszebb adriai város!

Bátran állíthatjuk hogy Poreč nem csak az Isztriai-félsziget, de a horvát Adria egyik legszebb városa.

ovaros2_medium.JPG

Maga az óváros egy kisebb félszigetecskén terül el, mely mélyen benyúlik a tengerbe. Tőle északra és délre 10-15 kiométerre húzódnak a szebbnél szebb öblök (például a Plava laguna vagy a Zelena laguna), ahol mindenki megtalálhatja  az igényeihez és pénztárcájához illő szállodai vagy apartmanos elhelyezést. A város fekvéséből adódóan a szállodák épültek a part mentén, míg a lakóházak és kiadásra épült apartmanok a tengertől kissé távolabb (300-500 métertől) kezdődnek.

1464175587_9359.jpg

Az óváros fekvésének köszönhetően lehet Porečről olyan csodás képeket készíteni akár a szárazföldről, akár a magasból.  Egyik legvonzóbb látványossága a csodás állapotban megmaradt Eufrázius bazilika, ami a világörökség része. Az épület a bizánci művészet kiemelkedő példája, lenyűgöző arany mozaikokkal. Igazán hangulatos az itáliai jellegű óváros szűk kis utcácskáival, macskaköveivel, pizzériákkal, éttermekkel és remek fagyizókkal, ahol a tréfás kedvű fagylaltárusok cirkuszi mutatványosok módjára szívesen zsonglőrködnek a turisták legnagyobb örömére. Nyáridőben a tengerparti sétányt utcai festők lepik el. Érdemes kisétálni a kikötőbe, ahol húzóhálós halászhajók, jachtok, vizibuszok sorakoznak egymás mellett. 

porec_madartavlatbol_medium.jpg

A bulizni vágyók is megtalálják számításukat ha Porečet választják nyaralásuk célpontjának, hiszen a városnak  élénk éjszakai élete van. Számos klub (International, Colonia, Mansion, Palazzo), diszkó (Byblos) és beach bár (Polidor, Plava, Villa Club, Saint&Sinner) várja a szórakozókat.

Akciós Pihiszuszi szállás3+1 fős apartman 07.01-07.08. között 4 főre legszebb 513,8 EUR/hét/apartman

Pihiszuszi-tippek!

Az éttermek közül elsősorban az alábbiakat javasoljuk:

Konoba Ćakula: húsételek és tészták

Restoran Istra: húsétlek, tészták, halak

Pizzeria NonoRestoran Viking, Sv. NikolaKonoba Aba

Ha Porečben nyaralunk, feltétlenül nézzük meg Rovinjt is, az autentikus élményeket gyűjtőknek pedig érdekes lehet a Belső-Isztriai részen fekvő Motovun és Pazin városka is.

motovun.jpg

 

Szólj hozzá!

10 fontos tudnivaló a Horvátországba készülőknek

2017. április 12. 23:08 - Pihiszuszi

  1. Foglald le a szállásodat időben! Hogy miért, arról ITT olvashatsz. 
  2. Ha nem magad szervezed meg utadat, válassz mások által is megbízhatónak tartott utazási irodát.
  3. Ha teheted, ne utazz augusztus első három hetében. A szállások is drágábbak, és a tömeg is nagy.                 bol.jpg 
  4. Nem csak a homokos strand az igazi tengerpart! Sőt, Horvátországot éppen nem elsősorban a homokos partjáért szeretjük! A köves, kavicsos, sziklás partok mentén a tenger színe sokkal kékebb, és a víz is sokkal tisztább. A gyerekek pedig imádni fogják a kavicsokkal való foglalatosságokat!                                                    2_rozi.jpg 
  5. Tájékozódj előre az autópálya díjakról. Horvátországban még mindig nem lehet előre matricát kapni, hanem a fizetőkapuknál kell kifizetned a már lehajtott autópálya-szakaszt. Rijekáig (vagy Krkig) például két kapunál kell fizetned. Ne lepődj meg, hogy az idén nyáron 15%-kal magasabbak lesznek a pályadíjak, mint eddig.
  6. Horvátországban az árak magasabbak, mint nálunk. A bolti élelmiszer-, illetve az éttermi árak durván 20-30%-kal magasabbak, mint az itthoniak. Ezért készülj úgy, hogy érdemes néhány dolgot már itthon beszerezned. Amúgy mindenhol mindent megkaphatsz, a nagyobb városokban kitűnően felszerelt élelmiszer áruházak vannak.                                                                                                                                                    plodine.jpg 
  7. Kóstold meg a helyi specialitásokat. Finomak a grillezett húsok (pjeskavica, čevap, ražnjići), isteniek a halételek (főként az ún. fehér halak). A tengeri étkek közül a legmegfizethetőbb a tintahal (gyerekeknek rántva= pohovane lignje, felnőtteknek grillezve= lignje na žaru)                                                                             tintahal2.jpg 
  8. Igen, vannak sünök az Adriában, hála istennek! Mert ez azt jelenti, hogy tiszta a víz! A strandokat (kívül is és a vízben is) viszont tisztítják, vagyis kijelölt strandon kicsi a valószínűsége annak, hogy sünbe lépjetek. A legbiztosabb megoldás, ha gyerekedre ráadod az úszócipőt. Itthon valamivel olcsóbban beszerezheted, de a Horvátországban is kapható bárhol!                                                                                                                     sun.jpg 
  9. A szállodák többségénél van medence, de Horvátországban még mindig viszonylag kevés a medencés apartman. Ha építettek is medencét egy házhoz, azok a szállások majdnem biztos, hogy messzebb vannak a parttól (egy vagy akár több km-re is), és legtöbbször jóval drágábbak, mint a medence nélküliek. Így mi inkább azt javasoljuk, ha magánszállást keresel, ne ragaszkodj a medencéhez. Arról nem is beszélve, hogy a tenger vize többféle nyavalyára van jótékony hatással (allergia, ekcéma, asztma, reuma), ugyanakkor ez nem mondható el medence vizéről. Fürödjünk hát inkább a természetes élővízben a klóros medence helyett!  tenger2.jpg 
  10. Indulás előtt köss utasbiztosítást. Ezen nem érdemes pár ezer forintot spórolni, mert baj esetén jól jön, hogy egyrészt rögtön tudod, hová kell fordulnod (a biztosítóknál éjjel-nappal működik az asszisztencia), másrészt nem kell saját zsebből megelőlegezned az orvos vagy a kórház felé a kezelési díjat, hanem ők fognak utólag elszámolni egymás között.
Szólj hozzá!

Mikor válassz minket, a Pihiszuszit?

2017. április 03. 20:30 - Pihiszuszi

Összeszedtük, hogy mik az erősségeink

- Ha olyan szállodában vagy apartmanban nyaralnál, amit mi magunk is személyesen teszteltünk. A honlapunkon szereplő szállodák mindegyikében, az apartmanok legalább 80 %-ában mi magunk is jártunk. Sok szállodában aludtunk is már, próbáltuk a konyhájuk főztjét. Ismerjük nemcsak a legtöbb apartman berendezését, de a környékét is.

pihiszuszi_apartman.jpg 

Tudjuk, hogy van-e az apartman mellett forgalmas út, nem néz-e építkezésre, hol van a legközelebbi lassan mélyülő strand, stb. Szeretnél olyan kilátású apartmanban nyaralni, mint amit az alábbi képen látsz? Nos, mi sem. És nem is fogsz, ha nálunk foglalsz.

apt_kilatas.jpg

Mert ugyanerről az apartmanról egy átlagos honlapon csak ennyit fogsz látni és esetleg gyanútlanul le is foglalod: 

apt_hirdetesben.jpg

- Akkor is érdemes minket választanod, ha nem tudsz eligazodni az irodák, portálok vagy a saját honlapunk nagy választékában. Ha szívesen elmesélnéd az igényeidet és örülnél, ha segítenénk megtalálni neked azt a néhány szálláshelyet, amelyek közül ki tudod választani a nektek legmegfelelőbbet. Például ezt…

sebi_apartman_pihiszuszi.jpg

Ismerjük az összes várost, tudjuk, hol vannak sekély partok, melyik az árnyékos strand, hol lehet napernyőt bérelni vagy éppenséggel hol folyik a tengerbe egy hűvösebb folyó, pár fokkal lehűtve az Adriát.

sekely_part.jpg

Sőt, sok helyen még a házigazdát is megismerjük, és néhányszor már „kénytelenek voltunk” elfogyasztani vele egy meggylikőrt, vagy sljivovicát… 

szabi3.jpg

- Akkor is válassz minket, ha a szállásfoglalással kapcsolatos teljes kommunikáció lebonyolítását magyar nyelven szeretnéd megoldani. Mi a rendelkezésedre állunk abban az esetben is, ha a helyszínre érkezve valami gondod adódna.

Az utolsó érvünk pedig az, hogy a Pihiszuszi precíz és megbízható iroda. A 2016-ban a törzsutasaink körében végzett közvéleménykutatásunk eredménye szerint az a három dolog a leginkább az erősségünk: a megbízhatóság, a korrektség és a segítőkészség.

Fordulj hozzánk bátran a szabina@pihiszuszi.hu email címen vagy a 06 30 900-7351 hétköznapokon 10-20 óra, szombaton pedig 10-14 óra között. Honlapunk: www.pihiszuszi.hu

Szólj hozzá!

Inkább tervezz, mert minőségi szállást már szinte lehetetlen a helyszínen találni

2017. április 03. 19:48 - Pihiszuszi


Sziasztok,  Szabina vagyok, a Pihi travel  
(www.pihiszuszi.hu) tulajdonosa és vezetője.

Szeretnék megosztani veletek néhány tapasztalatot a horvátországi szállásfoglalással kapcsolatban. Régen mi is gyakran indultunk úgy útnak, hogy nem volt előre szállásunk foglalva a horvát Adrián, ismervén az ország nyelvét, bátran belevágtunk a majdúgyistalálnukvalamiklasszatahelyszínen kalandba. Nos, vége a régi boldog időknek, mert az elmúlt esztendők, de különösen a tavalyi nyár már egyáltalán nem erről szólt.

velirat.jpg

2017 nyarán pedig sajnos senki nem reménykedhet abban, hogy a helyszínen keresve minőségi szállást talál. Az ismert világpolitikai helyzetnek köszönhetően a tengerparti turizmus csak néhány mediterrán országra korlátozódik, a görög szigetek, Bulgária és Olaszország mellett a horvát tengerpart a legvonzóbb célállomás az európai (és egyre inkább a nem csak az európai) turisták körében. Éppen ezért érdemes időben elgondolkodni azon, hogy hová is induljunk az idén nyáron, és gondoskodni a szállás lefoglalásáról is! 

Szívesen segítünk és nem csak a szállásfoglalásban, hanem például abban is, hogy az adott településen mi mindent érdemes megnézni és csinálni vagy mondjuk hol lehet finomakat enni!

Szólj hozzá!

Húsvéti kenyérbaba

2017. április 03. 19:29 - Pihiszuszi


Primorski uskrsne bebe, amit valahogy úgy lehetne lefordítani, hogy húsvéti kenyérbabácska. Ez az egyik tradicionális húsvéti sütemény.

045-101.jpg

Több változatot is olvastam arról, hogy mi a sütemény eredete. Állítólag a húsvéti kenyértészta maradékát használták fel hozzá és a gyerekeknek készült (ezért is rajzoltak "arcot" a tojásokra), és ezt vitték a kosarukban a körmeneten. Máshol azt írták, hogy a vendégek kapták a húsvéti vacsoránál.

horvatorszag_husvet.jpg

 

A tészta csak minimálisan édes, és könnyebb mint a kenyéré.

Hozzávalók:
2 csésze tej
1 csomag száraz élesztő
2 nagy tojás
½ csésze cukor
½ csésze olvasztott vaj
1 teáskanál só
6 csésze liszt
színes főtt tojások

Az élesztőt tegyük a langyos tejbe, majd rakjuk félre.
Közben egy nagy tálban keverjük össze a tojást, a cukort, a vajat és a sót. Az élesztős tejhez adjuk hozzá először a liszt felét és keverjük össze a vajas-tojásos masszával. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a többi lisztet, amíg egy lágy tésztát nem kapunk.
Tegyük a tésztát egy nagy vajjal vagy olajjal kikent tálba pihentetni, amíg a duplájára nem emelkedik. Ezután jön a dagasztás. Ezután (a 12 kis kenyérbabához) a tésztát 36 egyenlő részre kell osztani (babánként 3 db), majd lefedve 5-10 percig tovább pihentetni. Ezután csíkokat formázunk a jöhet a fonás!

580254_538180706232488_907628205_n.jpg

A fonás technikája a képen jól látszik. (Ha nagyon színes tojást teszünk a tésztába, akkor ez a sütés során kicsit megfoghatja a tésztát.)

488085_538181109565781_1338454183_n.jpg

Ez már egy modernebb változat, egyre többen készítenek inkább ilyet Húsvétkor. Baba helyett kosár, ami csodás dísze lehet a húsvéti reggelinek.

horvatorszag_pihiszuszi.jpg

 

 

Gratulálunk, megtaláltad a tojásokat! Neked is jár a foglalásnál a 8 százalék kedvezmény az apartmanok árából! (Amennyiben 04.04-04.13. között megtörténik a foglalás és a teljes vételár kifizetése.)  

Kiemelt apartmanjaink: http://www.pihiszuszi.hu/akciok/akcios-apartmanok

Ajánlatkérés és információ: info@pihiszuszi.hu

Szólj hozzá!

Horvátország történelme

2017. március 20. 21:24 - Pihiszuszi

A horvátok ősei a mai Ukrajna, Lengyelország és Fehéroroszország területéről érkező szláv törzsekkel együtt vándoroltak e területekre és a 7. század közepe táján telepedtek itt le. Első államukat Tomislav fejedelem alapította meg, miután egyesítette Pannóniát és Dalmáciát. Ő volt a horvátok első királya is: 924-ben koronázták meg.

A kis királyság jelentős katonai hatalommá nőtte ki magát, annyira azonban nem volt erős, hogy megvédhette volna függetlenségét Velencétől és Magyarországtól. Szent László királyunk 1091-ben megszállta Szlavóniát, majd 1102-ben, amikor Könyves Kálmánt Tengerfehérvárott (Biograd na moru) horvát királlyá koronázták, perszonálunió jött létre a két ország között. Ettől fogva a magyar királyok egyúttal Horvátország királyai is voltak, egészen 1918-ig.

Dalmáciára azonban Velence is igény tartott, úgyhogy teljes három évszázadon át heves harcok folytak a két korabeli nagyhatalom között e térség birtoklásáért. Ebbe olykor Bizánc, majd az ottomán birodalom, aztán Napóleon korában Franciaország, végül Ausztria is bele-belevatkozott. Végül az 1815-ös bécsi kongresszus után Horvátország teljes egészében visszakerült a magyar koronához.

A 19. század elején a délszláv népekben is ébredezni kezdett a nemzeti identitás-tudat. Az 1830-as években megindult az ún. illír mozgalom, amely az egységes délszláv állam megalakítását tűzte ki célul. Létrehozták a modern horvát irodalmi nyelvet, megindultak az első horvát nyelvű lapok, az 1840-es években megszülettek a nemzeti kultúra olyan intézményei, mint a Horvát Matica, a Nemzeti Színház, és a szábor (horvát országgyűlés) 1847-ben a horvátot tette meg az ország hivatalos nyelvévé. A fokozódó önállóság és a közös szláv állam megalakításának eszméje vezettek oda, hogy az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc idején a horvátok a Habsburgok oldalára álltak a magyarokkal szemben, és Josip Jelačić bán vezetésével (a szerbekkel együtt) megtámadták Magyarországot. Az új magyar honvédsereg azonban Pákozdnál megállította és visszavonulásra kényszerítette őket.

A forradalom leverése után a horvátok ugyanazt kapták jutalmul a Habsburg-ház iránti lojalitásukért, amit a magyarok büntetésül: a jó tíz évig tartó kemény Bach-korszakot. 1868-ban aztán sor került a magyar–horvát kiegyezésre is, amelynek értelmében Horvátország széleskörű autonómiát kapott. Ez elsősorban a bel-, igazság- és oktatásügyben jutott kifejezésre. A horvát közvélemény túlnyomó része elégedetlen volt a kiegyezéssel, s továbbra is az egységes délszláv államért szállt síkra. Ezt az első világháború végén sikerült is megvalósítania: 1918. október 29-én a szábor megszavazta Horvátország elszakadását Magyarországtól és kikiáltotta a Szerbek-Horvátok-Szlovének Államát. Ezt az 1921-től Szerb-Horvát-Szlovén Királyság néven ismert államot szokták a történészek Első Jugoszláviaként emlegetni.

A megalakulás percétől tapasztalt szerb hegemónia-törekvések miatt a horvátok ebben az államalakulatban sem érezték jól magukat, s amikor a szerb Sándor király 1929. január 6-án bejelentette a királyi diktatúra életbe lépését, megszervezték a Horvát Usztasa Felszabadító Mozgalmat, 1941. április 10-én pedig Ante Pavelić vezetésével megalakult a Független Horvát állam.

A második világháború éveiben három jelentősebb mozgalom bontakozott ki a németek által lerohant jugoszláv királyság területén. Az egyik az usztasa, amely hatalomra kerülvén leginkább azzal tűnt ki, hogy tömegével hurcolta gyűjtőtáborba a zsidókat, cigányokat és szerbeket, a másik a Draža Mihajlović vezette csetnik mozgalom, amely eredetileg antifasiszta céllal alakult, ám tevékenysége hamarosan alig állt másból, mint a kelet-horvátországi és a boszniai horvátok mészárlásából, a harmadik pedig a partizán mozgalom, Titóval az élen, amely végül elnyerte a szövetségesek támogatását és a háború után megalakította az úgynevezett Második Jugoszláviát.

Ebben Horvátország a hat köztársaság egyike lett, s Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával, Szlovéniával, Macedóniával és Montenegróval szoros rendszerű szövetségi köztársaságot alkotott. Az új – Josip Broz Tito vezette – államszövetség az olcsó nemzetközi kölcsönök révén egy ideig viszonylagos jólétet tudott biztosítani lakosságának, de néhány évtized elmúltával a kamatok jelentős növekedése, továbbá a fejlettebb és fejletlenebb régiók közti gazdasági különbözőségből, a vallási és mentalitásbeli különbségekből, valamint a szerb értelmiség egyeduralmi törekvéséből eredő ellentétek kiélezték a tagköztársaságok közti helyzetet és Jugoszlávia széthullásához vezettek. Horvátország 1991 tavaszán népszavazást tartott a kiválásról és június 25-én, Szlovéniával együtt kikiáltotta függetlenségét.

Már másnap kezdetét vette egy hosszú, véres háború, mely különösen Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában követelt súlyos emberi és anyagi áldozatokat, és csak a nemzetközi erők beavatkozásával ért véget, az 1995 decemberében megkötött daytoni egyezmény aláírásával.

Ettől kezdve Horvátország független szuverén államként hozzáfogott a romok eltakarításához, az újjáépítéshez, a testi-lelki sebek begyógyításához és az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészületeihez.

Szólj hozzá!

Túlélőszótár horvát nyaraláshoz :)

2017. március 20. 21:09 - Pihiszuszi

A horvátok fonetikusan írnak.
Minden hangnak külön jele van, csak egy jele, és az mindig ugyanazt a hangot jelöli,
bárhol helyezkedik el (a szó elején, közepén, vagy végén).

A magyartól eltérő betűk:

a = á; č = cs; ć = ty; s = sz;

š = s; đ vagy dj = gy; ž = zs.

Utazás

hol van…? gdje je…? gdje se nalazi…?

vasútállomás željeznički kolodvor

buszállomás autobuski kolodvor

autópálya-díj cestarina

hány órakor indul…? u koliko sati polazi…?

hány órakor érkezik…? u koliko sati dolazi…?

vonat vlak

busz autobus

villamos tramvaj

komp trajekt

mennyibe kerül a jegy? koliko košta karta?

rendőrség policija

mentők hitna pomoć

autómentők vučna služba

bejárat ulaz

kijárat izlaz

tilos zabranjen

Köszönés

jó reggelt dobro jutro

jó napot dobar dan

jó estét dobro veče

jó éjszakát laku noć

viszontlátásra do viđenja

Isten (veled)/Isten (áldjon) Bog!

Megszólítás, érintkezés

bocsánat oprostite

a nevem moje ime je

kérem molim

köszönöm szépen hvala ljepa

hol? gdje?

mikor? kada?

hogyan? kako?

hová? kuda?

mennyi? koliko?

Bevásárlás

pékség pekara

hentes mesnica

áruház robna kuća

piac tržnica

mennyibe kerül? koliko košta?

Étkezés

reggeli doručak

ebéd ručak

vacsora večera

étel jelo

ital piće

kávéház kavana, kafić

kávé kava

cukrászda slastičarnica

fagylalt sladoled

börek burek

vendéglő restoran, restauracija

étlap jelovnik

leves juha

rostélyosfélék ćevap(čići) , ražnjići , pljeskavica

halak ribe

tőkehal bakalar

languszta jastog

kagyló dagnje

tintahal sipa, lignje

roston sült bárány jagnje na žaru

roston sült malac odojak na žaru

bor vino

fehér bijelo vino

vörösbor crno vino

sör pivo

gyümölcslé voćni sok

jó étvágyat! prijatno!

kérem a számlát račun molim

 

Nyári hónapok

 

június lipanj

július srpanj

augusztus kolovoz

szeptember rujan

 

 

A hét napjai

 

hétfő ponedeljak

kedd utorak

szerda srijeda

csütörtök četvrtak

péntek petak

szombat subota

vasárnap nedjelja

 

Számok

 

0 nula

1 jedan, jedna, jedno

2 dva, dvije, dva

3 tri

4 četiri

5 pet

6 šest

7 sedam

8 osam

9 devet

10 deset

11 jedanaest

12 dvanaest

20 dvadeset

21 dvadeset i jedan

30 trideset

40 četrdeset

50 pedeset

60 šesdeset

70 sedamdeset

80 osamdeset

90 devedeset

100 sto

200 dvjesto

1000 tisuća

2000 dvije tisuće

Szólj hozzá!

A horvát nyelvről

2017. március 20. 21:05 - Pihiszuszi

A horvát a délszláv nyelvcsaládba tartozik. Azelőtt szerbhorvátnak, illetve horvátszerbnek nevezték, s úgy tanították, hogy egyazon nyelv két nyelvjárásáról, a keletiről (szerb) és a nyugatiról (horvát) van szó. A legutóbbi háború azonban e tekintetben is éket vert a két nemzet közé: ma már szinte sértésszámba megy ha nem különböztetjük meg a két nyelvet. A különbözőségek és hasonlóságok leginkább az amerikai és a brit angollal hasonlíthatók össze. A nyelvtan teljesen egyforma, a különbségek a szókincs egy részébenben (pl. a vonat a szerbben voz, a horvátban vlak, a kenyér hleb illetve kruh, az olló makaze ill. škare...), továbbá a hangrendszerben (tájnyelvi sajátosságok) fedezhetők fel: a friss, fehér tej pl. Horvátországban sviježe bijelo mlijeko, Szerbiában sveže belo mleko.

Nem egyformán beszélik a nyelvet az északi horvátok, és a tengerparton élők sem. Persze nem nagy különbségekre kell gondolni :) Elsősorban néhány kifejezésbeli változatosságra: az uzsonna pl. a tengerparton marenda, északon gablec, a paradicsom rajčica ill. paradajz, a vízzel kevert bor bevanda ill. gemišt, stb.

Szólj hozzá!

Milyenek a horvátok?

2017. március 20. 21:01 - Pihiszuszi

...és miért szeretjük őket?

A horvátok természetesen európaiak: a közlekedésben a jobbra hajts érvényes, az emberek üdvözléskor kezet fognak (sokszor megcsókolják egymást, a férfiak is), a fiatalok igazi szenvedéllyel hódolnak a nyugati divatnak: a fiúk márkás farmerben, fekete pólóban, menő napszemüvegben hódítanak, a lányok inkább éheznek, semmint hogy a tavalyi divat szerint öltözködjenek. És persze nagyon mediterránok is: szénfekete haj, parázsló szemek (az olaszokkal, illetve a görögökkel való évszázados vérkeveredésnek köszönhetően), erőteljes gesztikuláció (integetnek egymásnak, átkiabálnak az úton és fel a harmadik emeletre), felfokozott érzelmek, eltúlzott féltékenység jellemzi őket. Sokszor hangosak és nyersek, az éttermekben például az elfogadható zajszintet a szomszédos Olaszországéhoz mérik.

Horvátországban a barátság mindig életbevágóan fontos volt. Pillanatok alatt kötődnek sokszor életre szóló barátságok és egyéb kapcsolatok. A horvátok sokkal több időt töltenek el barátokkal, ismerősökkel, mint mi. Nagyon vendégszeretők. A vendég a vendégségben semmit sem csinálhat, teljes körű kiszolgálásban lesz része. Ha mosogatni próbál, a házigazda személyes sértésnek veszi. Ezen kívül végig kell kóstolnia a háziasszony főztjét. Ha a szomszédasszony csak egy pillanatra ugrik is be, a legkevesebb, amivel megkínálják: egy csésze gőzölgő török kávé...

A pontosság nem bír akkora jelentőséggel, mint minálunk, a várakozás nem jelent nagy gondot. Mindenki egyfolytában késik, mert tudja, hogy úgyis megvárják, és késik, mert közben fontos intéznivalója akadt: ő is éppen várt valakire...

A  sport rendkívül nagy szerepet játszik a horvátok életében.  A politikai tüntetéseken összesereglett tömegekkel csupán a zágrábi Dinamo vagy a spliti Hajduk meccseinek nézőszáma versenyezhet. Nehéz szétválasztani a nemzeti érzés és a sport érzelmi szálait. Néhány híres sportoló – a futballista Davor Šuker és Zvonimir Boban, a teniszcsillag Goran Ivanišević, illetve újabban a síelő Kostelić testvérek egyesek szerint tettek annyit hazájuk külföldi elfogadtatásáért, mint az összes diplomata, író és énekes együttvéve...

A zágrábi és tengerparti városok fő találkozóhelye a korzó – vagyis sétálóutca, mely húzódhat a romantikus pálmafás parton is. Itt gyűlik össze nap mint nap a helyi aranyifjúság. A kávéházi kultúra elválaszthatatlan része a horvátországi városok életének. A tengerparti teraszos kávézók munkaidőben is tömve vannak – nemcsak turistákkal! – a bárok és zenés szórakozóhelyek pedig esténként zsúfolódnak tele. A kávézót kavanának nevezik, a kafić inkább bárszerű – mindkettőben kapható szeszes ital is. A záróra éjfél körül van.

A gyerekek mindig a család központjában vannak, őket mindenki szereti, babusgatja, kényezteti. A szülők és a nagyszülők gondolkozás nélkül feláldozzák kényelmüket a fiatalabb generációért. Így gyakran a gyerekek igen későn nőnek csak fel, a gyerekkor eltarthat a 30. születésnapig is...

A hagyományt és illemet tekintve az anyákat, nagynéniket illeti a legtöbb tisztelet, az egyedülálló vagy elvált nőket, leányanyákat a legkevesebb. A horvátok voltaképpen anyajogú társadalomban élnek, mint ahogy egy régi dalmát közmondás is mondja: žena drži tri kantuna od kuće (a ház négy sarkából három az asszony vállán nyugszik).

Régi és új (paraszti-vidéki, illetve ipari-városi életmód) együtt él, Kelet és Nyugat együtt hat ebben a hihetetlenül izgalmas, változatos országban. Mi nagyon szeretjük!

Szólj hozzá!