Pihiszuszi

Horvátországba a családdal!

Dubrovniki kirándulás Szarajevóval és Mosztárral összekötve, 5 napban

2019. május 12. 21:04 - Pihiszuszi

Mosztár - második rész

Szarajevótól Mosztárig kb. két óra az út. Egy része a vakítóan zöld Neretva folyó völgyében vezet. Emlékszem, gyerekkoromban Dél-Dalmáciába menet Apa mindig figyelmeztetett a táj szépségére, hogy nézzük ezt a csodálatos völgyet, a smaragdszínű folyót, miközben én persze a hátsó ülésen mindig valamilyen könyvbe temetkeztem. A völgy, a hegyek gyűrődései, a kékeszöld víz látványa mind-mind kárpótolja az utast a hosszú útért, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az útvonalat.

mostari_reszlet.jpg

Mosztár csodálatos.

Az Öreg hídtól meglehetősen messze tudtunk csak parkolni. A parkolóóra szerint 1,5 KM-et kellett volna bedobni óránként. Csak aprót fogadott el, és vissza sem adott, így megpróbáltam felváltani egy környéken található irodában a pénzt. Mondom, mire kéne az apró, mire a pultos hölgy legyintett egyet: Ó, maguk csak sétálgassanak nyugodtan, senki sem dob bele egy garast sem… Rendben, ha nem, hát nem… Először lesétáltunk a folyópartra, és megmártottuk a kezünket a jéghideg vízben.

stari_most.jpg

Alulról közelítettük meg a Csontváry által is megfestett hidat. (Stari most) A táj valóban festői, palettára kívánkozik. A töméntelen turista már kevésbé. Miért, miért romlik el minden attól, ha túl sok ember lepi meg? Pedig micsoda szépség, micsoda gyönyörűség maga a híd is, és az egész völgy!

A 450 éves mosztári híd ellen a délszláv háborúban,1993. november 8-án indítottak a horvátok tüzérségi támadást, pár óra alatt lerombolták, hogy aztán majd 9 év és nemzetközi összefogás kelljen az újraépítéséhez. A felújításának magyar vonatkozása is van, a magyar békefenntartó SFOR alakulat katonái emelték ki a Neretvából a több tonnás kődarabokat.

A híd végül nemzetközi összefogás eredményeként épült újjá 2004-ben, majd 2005-ben a világörökség része lett.

A hídra vezető több száz éves kövek csak úgy fénylenek a napsütésben (gyanítom esőben nem olyan nagy élmény itt sétálni). Magán a hídon is kis peremek gondoskodnak arról, hogy felfelé és lefelé menet az ember ne csússzon meg. A híd mindkét oldalán hangulatos utcákon kis boltocskák kínálják keleti jellegű portékáikat, a Szarajevóban látottakon kívül csodás kasmírkendők, és néhány művészi kézműves termék is kapható. Az éttermek már nagyon turistásak, drágábbak, nem olyan autentikusak, mint a fővárosban, el is határozzuk, hogy csak fagyizni fogunk, és inkább majd út közben térünk be valahová. A nyüzsgés ellenére mindenkinek ajánlom Mosztár meglátogatását, még akkor is, ha Dubrovnikban nyaralunk, és onnan megyünk el kirándulni egy napra.

vasari_forgatag2.jpg

Mosztár után tovább folytattuk utunkat Neum felé, másfél óra volt az út. Ugyanis a nyüzsgős és drága Dubrovnik helyett inkább itt foglaltunk szállást, méghozzá a Grand Hotel Neumban. Remek választás volt! Három csillagos árakon négy csillagos szolgáltatás és étkezés! A tengerre néző szoba hatalmas (35 m2),  akár egy négytagú család is belefér benne. Az étkezés választéka és minősége vetekszik a horvát 5*-os szállodákéival, sőt, ilyen finom rántott tintahalat még étteremben nem ettem.

neum_reszlet_a_vacsirol.jpg

TIPP:  Annak, aki Dél-Dalmáciában gondolkodik, szívből javaslom, hogy szálláshelyéül Neumot válassza, mert innen rengeteg kirándulási lehetősége lesz (Mosztáron kívül Medjugorje, Dubrovnik, vagy akár még Korcula is).

Az első részért kattints ide.

Szilágyi Szabina (pihiszuszi.hu)

1 komment

Dubrovniki kirándulás Szarajevóval és Mosztárral összekötve, 5 napban

2019. május 02. 21:28 - Pihiszuszi

Szarajevó - első rész

Ha az ember párja félmaratonokat fut, néha alkalma van rá, hogy eljusson olyan helyekre is, ahová egyébként nem menne el. Például Dubrovnikba. Ezt a várost az átlagos autós utazó már nagyon-nagyon messzinek tartja és inkább kihagyja. Hát, öreg hiba!!! Jártam már Dubrovnikban többször is, igaz, nagyon régen… Így most sikerült újra lenyűgöznie!

De kezdjük az elején! Amikor kiderült, hogy tavasszal Dubrovnikba megyünk, rögtön kitaláltam, hogy csakis Bosznián keresztül utazzunk és látogassunk el út közben Szarajevóba és Mosztárba is. Ezt elég nehéz volt lenyeletnem a párommal, aki mindig is a gyorsabb, autópályás útvonalakat részesíti előnyben. Végül úgy döntöttünk, megszállunk a bosnyák fővárosban és így minden kényelmesen belefér. A Budapest-Szarajevó táv amúgy 7,5-8 óra alatt megtehető, de a budapesti dugó és egy bosnyák alagútépítés miatt nekünk kilenc óra kellett hozzá. A szlavóniai Đakovo után léptük át a horvát-bosnyák határt, és a Doboj–Zenica útvonalat választottuk. Bosznián belül csak Zenica és Szarajevó között épült ki az autópálya, a többi útszakasz meglehetősen forgalmas autóút.

Érdemes ennyit bevállalni? Mindenképp nagy IGEN a válasz.

biciklista_a_mijacka_folyo_felett.jpg

Szarajevóban – április 25-én – nyári meleg fogadott minket. Puritán, egyszerű szállodába foglaltunk szobát, három csillagosnak mondta magát, de az a harmadik eléggé vitatható - viszont kellemes, hűvös szobát kaptunk, olcsó pénzért. Az elhelyezés és a kiszolgálás egy kissé „bosnyákos” volt, az ágyunkra például ágyterítő gyanánt a sötétítőfüggöny volt ráterítve, így az ablakról értelemszerűen hiányzott. Reggel az étteremben kb. 15 percet kellett várni a pincérre – átugrott a szemközti boltba, mert elfogyott a nemtudommi.

A városba gyalog sétáltunk be. Nem volt épp közel, úgyhogy visszafelé inkább taxival mentünk, teljesen megfizethető árban volt, 7 KM (konvertibilis márka) borravalóval együtt. Pesten nem kaptam boszniai fizetőeszközt abban a pénzváltóban, amelybe betévedtem, de most a városközpontban sikerült beváltanom az eurót. Az út a Miljacka folyó mentén vezetett, számos kis hidacska köti össze a két partot. A valaha (titói idők) békében élő három nemzetiségű és négy vallású (ortodox szerb, katolikus horvát, muzulmán bosnyák és zsidó), de valójában igazi multikulti város - mely 1984-ben még téli olimpiát is rendezett - még mindig nem heverte ki a délszláv háború rombolását. Sétánk során sok szétlőtt és számos romos házat láttunk, melyeket nem sikerült még sem felújítaniuk, sem eltüntetniük az 1992-1995 között lezajlott harcok óta. A háború teljesen értelmetlen, 3,5 évig tartó szarajevói ostroma után majd egy évig tartott a város rendbetétele. Aki kíváncsi az itt történtekre, és hogy hogyan csempészték be a városba az ostrom alatt az élelmet, látogasson el az Alagút múzeumba.

a_latin_hid_elott.jpg

Mielőtt bevettük magunkat a Baščaršijába, megmutattuk lányunknak a Latin hidat, ahol az első világháború kitörésének ürügyéül szolgáló merénylet történt Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen. Jugoszlávia idejében a hidat Gavrilo Principnek hívták, akit a szerbek nemzeti hősként tiszteltek és akit ma már csak terroristának titulálnánk. A Baščaršijára nagyon él, nagyon hangulatos és idegenforgalmi szempontból is ideális. Itt aztán lehet bóklászni a keleti hangulatot árasztó szűk kis utcácskákban, alkudozni a rézedényekre, tarka szőnyegekre, fejkendőkre, kóstolgatni a serbetben úszó baklavát.

sarajevo.jpg

Mit együnk Szarajevóban? A város a húsevők paradicsoma, tehát csakis csevapot, pljeszkavicát. Keressünk egy ćevabdžinicát, olyat, ahol csak ilyesmit árulnak! Van belőlük bőven. A csevapot – lehet 5 db-ot (10 dkg), 10 db-ot (20 dkg) és 15 db-ot (30 dkg) kapni – hússzafttal átitatott, roston melegített lepénnyel tálalják, és apróra vágott hagymával. A hús olyan ízletes, amilyet sem Szerbiában, sem Horvátországban nem találunk. A vegetáriánusok burekdžinicát keressenek és válasszanak kedvükre a túrós, spenótos stb. burek között (nekünk a hagyományos túrós a kedvencünk).

torok_edessegek.jpg

Mit lehet vásárolni Szarajevóban? Rézedényeket minden mennyiségben, dzsezvákat (ebben főzik a török kávét), csészéket, tálakat, ibrikeket, egyéb csecsebecséket. Keleti szőnyegeket, táskákat, szütyőket, bocskorokat, magokat, édességeket – halvát, baklavát, rahatlokumot, cukormázzal bevont almát.

TIPP: aki Szarajevóban jár, okvetlenül térjen be valamelyik mecsetbe (Gazi Huszrev bég dzsámi, Királymecset stb.) és a katolikus székesegyházba is.

Szabina (pihiszuszi.hu)

Szólj hozzá!

Tervezés vagy spontán nyaralás? Irodával vagy saját szervezésben?

2019. február 27. 23:13 - Pihiszuszi

Avagy mikor és hogyan tervezed horvátországi nyaralásodat? Mire érdemes figyelni?

Te melyik típus vagy?

Spontán szoktam foglalni, az utolsó pillanatban döntünk, akár pár nappal a nyaralás előtt is. Mivel a munkánk miatt nem tudunk előre tervezni, nálunk ez működik.

Vagy:

Rögtön a téli ünnepek után már azon agyalok, hová megyünk nyaralni! Alaposan körbejárom a szálláskínálatot, és jó előre lefoglalom, hogy biztosan jó helyünk legyen. Mindenképp igénybe veszem az irodák/szolgáltatók által nyújtott előfoglalási akciókat!

Lássuk, hogyan változtak az utazási szokások az elmúlt évtizedben!

A 2000-es években az utazási irodák február végén, március elején jelentették meg a prospektusaikat, általában a budapesti Utazás Kiállításra időzítve. Kevesen vagy szinte senki nem foglalt utat március előtt az adott szezonra. Ehhez képest ma már február végére az előfoglalások, előfoglalási akciók le is csengenek, hiszen minden felgyorsult, hamarabb kezdünk gondolkodni, tervezni és foglalni is. De miért kell ennyire korán, mikor megszoktuk, hogy még az utolsó pillanatban is vannak helyek Horvátországban?

Vannak, ez igaz, de nem mindegy, hogy milyenek!

A „pénteken eldöntöm, másnap kocsiba ülök és foglalok az út szélén Dubravka máminál” típusú szállásfoglalások ideje lejárt Horvátországban. Változtunk mi, utazók is: ennél már sokkal minőségibb szállásra vágyunk. Az elmúlt években nemcsak az árak mentek fel Horvátországban, de a szállások, szolgáltatások színvonala is nagyon megemelkedett. Aquaparkok épültek, számos új szuper étterem nyílt, jól felszerelt kutyás strandokat jelöltek ki, a régi, szocreál szállókat sorra felújították, környezetüket felturbózták, parkosították, eddig nem létező tengerparti sétányokat alakítottak ki, strandokat varázsoltak a semmiből vagy meglévő strandokat korszerűsítettek.

És igen, a magánapartmanok színvonala sem már a régi, amikor nagymama nyikorgós ágyában, régimódi komódjai közt kellett aludni. Ma is akad persze még néhány olyan apartman, mely nem a legújabb trendet követi, de ez rendben is van így, mert nem mindenkinek a bútorzat minősége az elsődleges. Mi például rendszeresen egy olyan apartmanban nyaralunk, melynek a hálóját a legnagyobb jóindulattal sem lehet modernnek titulálni, de igen, jól látod, a háttérben az ott a tenger...

halo_atmeretezve.JPG

Jó hír viszont azoknak, akik ennél igényesebb szállásra vágynak: azokból is van bőven!  Legalábbis ebben a pillanatban még van. Júniusban már nem valószínű, hogy lesz. Büszkék vagyunk rá, hogy ezek olyan szálláshelyek, melyeket magunk válogattunk ki helyi partnereink több száz darabos kínálatából. Sőt, szeretjük végiglátogatni minden évben (!) a szálláshelyeket, melyeket ajánlunk. Itt például épp egy opatijai szállodát fényképezünk.

szabi_1.JPG

Manapság nagyon kényelmesen és hipergyorsan tudunk foglalni a nagy portálok valamelyikén. Profi módon dolgoznak, kattintunk néhányat és már meg is kapjuk a visszaigazolást. Mi nem vagyunk ilyen gyorsak, ez igaz. Cserében viszont nem engedjük el a kezedet azután sem, hogy kifizetted a nyaralást és elindultál. A 2018-as szezonban lerobbant autóhoz szervizt kerestünk és segítettünk a tolmácsolásban. Egyik utasunk gyermekének a füle gyulladt be, egy másik tengeri sünbe lépett, mindkét esetben asszisztáltunk az orvoshoz jutásig (és még tovább is...). Egy törzsutasunk az apartmanban hagyta a mobilját, azt hazahozattuk egy másik vendégünkkel. Volt, aki az ezüst karóráját felejtette a szálláson, volt, aki a kedvenc nagykését, de akadt olyan is, aki az autója pótkulcsát a sütőbe rejtette, majd szépen hazakocsizott nélküle. Megszerveztük, így minden előkerült, hazaérkezett épségben. Tudjuk, ez mind apróságnak tűnik, mégis nagyon jó érzés!

szabina_11.jpg

Szenvedélyünk a szakmánk, több tíz éve ezt csináljuk! Ha szívesen utaznál velünk, örömmel állunk a rendelkezésedre!

Szilágyi Szabina,
a Pihiszuszi tulajdonosa
(sok évvel ezelőtt ugyanezen az erkélyen készült a másik kép)

Szólj hozzá!

Ha nem tudunk egy hétre utazni: 3, 4 és 5 éjszakás lehetőségek Horvátországban

2018. június 23. 18:53 - Pihiszuszi

Gyakran találkozunk azzal, hogy a Pihiszuszihoz fordulók egy hétnél rövidebb szálláslehetőséget keresnek tengerparti nyaraláshoz, és nem szállodát, hanem inkább apartmant. Főszezonban ez nagyon nem egyszerű dolog, mert a szállásadók jellemzően ragaszkodnak az egy héthez, sőt általában a szombattól szombatig tartó heteket preferálják.

Ritkán adódik lehetőség arra, hogy apartmanban tudjunk rövidebb időszakokat ajánlani. Idén azonban minden kapcsolatunkat megmozgatva találtunk néhány rövid nyaralási lehetőséget. Ezek konkrét dátumok és csak ezek vannak, így sajnos nem lehet más időpontban igénybe venni a 3-4-5-6 éjszakás lehetőségeket. A rövid időszakokat néhány apartman esetében hozzá lehet csapni egy előtte vagy utána lávő időszakhoz, így viszont tovább lehet maradni a megszokott 7 éjszakánál!

TROGIR, Vice apartman
8+2 főre

06.27-07.03. (6 éj)
07.03-07.09. (6 éj) 
07.09-07.15. (6 éj)
Az időpontok összevonhatók!

8 főre: 720 EUR/6 éj
9 főre: 750 EUR/6 éj
10 főre: 780 EUR/6 éj

2+1 főre

06.26-07.01. (5 éj) 
07.01-07.05. (4 éj)
Ez meghosszabbítható összesen 11 napra: 07.05-07.12. (7 éj)

2 főre: 160 EUR/4 éj, 200 EUR/5 éj
3 főre: 200 EUR/4 éj, 225 EUR/5 éj

vice2.jpg

 

KRK-SZIGET, Silo - Perec apartman
4+2 főre

07.04-07.09. (5 éj)
07.09-07.14. (5 éj)

Egyben is foglalható a 2 időpont 10 éjszakára!

4 főre: 395 EUR/5 éj
5 főre: 439 EUR/5 éj
6 főre: 478 EUR/5 éj

perec.jpg

 

KRK-SZIGET, Malinska - Kabóca apartman
4+2 főre (kutya vihető)

07.07-07.13. (6 éj)
07.13-07.18. (5 éj)
Egyben is foglalható a két időpont 11 éjszakára!

4 főre: 390 EUR/6 éj | 325 EUR/5 éj
5 főre: 425 EUR/6 éj | 354 EUR/5 éj
6 főre: 460 EUR/6 éj | 383 EUR/5 éj

MEDULIN, Narancsmag apartman
2+2 főre (kutya vihető)

07.19-07.23 (4 éj)

2 főre: 285 EUR/4 éj
3-4 főre: 325 EUR/4 éj

CRIKVENICA, Üstökös apartman
stúdió 2+1 főre

07.24-07.28. (4 éj)

2 főre: 223 EUR/4 éj
3 főre: 260 EUR/4 éj

ustokos.JPG

CRIKVENICA, Zöldike apartman
stúdió 2 főre

07.25-07.29. (4 éj)

2 főre: 260 EUR/4 éj

stúdió 2+1 főre

08.01-08.04. (3 éj)

2 főre: 216 EUR/3 éj
3 főre: 244 EUR/3 éj

CRIKVENICA, Irma apartman
4+1 főre

08.09-08.12. (3 éj)

4 főre: 280 EUR/3 éj
5 főre: 308 EUR/3 éj

KRK-SZIGET, Malinska - Sebi apartman
4+2 főre (kutya vihető)

08.18-08.23. (5 éj)

4 főre: 405 EUR/5 éj
5 főre: 442 EUR/5 éj
6 főre: 480 EUR/5 éj

sebi1.jpg

Ha kérdésed van, írj nekünk!

1 komment

Idén Horvátországban nyaralunk! De mi alapján válasszunk szállást? 3. rész.

2018. február 28. 21:27 - Pihiszuszi

Szempontok: idén kettesben utazunk | csendes hely | bulizós nyaralás

Nyár, romantika, a tenger illata, naplemente, hangulatos éttermek, nyüzsgő promenád vagy éppen elbújós part....

romantika_horvatorszag.jpg

Nekünk, a Pihiszuszinál mindezekről egyértelműen Horvátország jut az eszünkbe! Sok-sok nyár tapasztalatait összegezve igyekszünk praktikus tippeket adni a helyszín és a szállás kiválasztásához arra az esetre, ha kettesben utaztok és nem vezetnétek rettenetesen sokat.

Csendes helyre vágyunk

Ha nyugisan szeretnénk nyaralni, akkor érdemes az elő- vagy az utószezont választani. Ilyenkor lényegesen kevesebb a turista, ami már önmagában garantálja a csendesebb pihenést. Crikvenica főszezonban kifejezetten nyüzsgő hely, előszezonban kevésbé, viszont garantáltan találsz nagy választékban ilyenkor is nyitva tartó éttermeket, kávézókat és mennek a hajókirándulások is. Itt az Eperszedő apartmant javasoljuk: romantikus búvóhely, panorámás terasszal, kedvező áron.

eperszedo_crikvenica.jpg

Ha nem előszezon és maradtunk az apartmanoknál, akkor a Krk szigeti Silo település is jó választás. Csendes helyen van és viszonylag kis méretű. Van néhány étterem és egy külön öbölben mindenféle vízisportot ki lehet próbálni. (Külön kutyás strand is van, ha őt sem hagynátok otthon.) Silon egy szuper medencés apartmant javaslunk, ami pároknak ideális.

Ha szállodában gondolkodunk csendes helyen és keret is van rá, akkor jó választás Rab sziget, ahol minden együtt van: hangulatos óváros, hosszú partszakaszok, kirándulási lehetőségek, gyönyörű naplementék.  

rab.jpg

Ha bulizni is szeretnénk

Horvátország tele van zenei fesztiválokkal: május végétől augusztus végéig szinte minden hétre jut egy, vagyis ez is jó alap lehet a bulizós nyaralás megtervezéséhez. Mi inkább onnan közelítjük meg a témát, hogy melyek azok települések, városok, ahol biztosan tudtok a nyaralás közben bulizni is.

Ha az Isztriai- félszigetre mennétek, akkor Porecet és Rovinjt ajánljuk, mind a kettő nagyon hangulatos és szerethető város. A Magyarországhoz legközelebb eső tengerparti rész, Crikvenica már előjött az előszezoni csendesebb nyaralásnál, de ez főszezonban is jó választás, mert akkorra már sokkal inkább nyüzsgő várossá változik.

rovinj.jpg

Amivel még nem lehet tévedni, ha bulizni akartok, igaz mindegyikhez többet kell utazni: a Pag szigeti Novalja (a nyári fesztiválok jelentős része itt van), illetve a dalmáciai Biograd és Vodice.

Korábbi blogbejegyzésünk a szállásválasztásról itt és itt olvasható.

Szólj hozzá!

Idén Horvátországban nyaralunk! De mi alapján válasszunk szállást? 2. rész.

2018. január 26. 10:28 - Pihiszuszi

Szempontok: szálloda | közvetlen tengerpart | társasággal utazunk | visszük a nagyszülőket is

Nem szeretnénk főzőcskézni, szállodába mennénk

Horvátország egyik leggyermekbarátabb szállodája - főleg kisebb gyermekekkel ideális - Rab szigetén található egy nagy, védett öbölben. Itt homokos a part és igazán lassan mélyülő. Mivel gyermekesek körében kifejezetten népszerű, ezért garantált, hogy a rengeteg gyermekprogramon nemzetközi barátságok alakuljanak ki :)

A primosteni Hotel Zorában  a szállodai étkezési is nagyon finom! A kívül-belül felújított szálloda egy fenyőerdő borította félszigeten, közvetlenül a tengerparton fekszik. Közös helyiségeiből pompás kilátás nyílik az óvárosra. Primostent talán nem kell bemutatni, az egyik leghangulatosabb horvát kisváros: szűk utcákkal, hangulatos promenáddal, éttermekkel, fagyizókkal.

zora.jpg

Kicsit nagyobb gyerekekkel szuper élmény lehet a sibeniki Solaris/Amardia szállodalánc. Öt különböző tematikus strand tartozik hozzá víziparkkal. Nyüzsgő, aktív kikapcsolódást garantál egész nyáron.

Oké, oké, de azért nincs a nyaralásra ekkora keretünk!
Akkor is van megoldás, úgy hogy ne kelljen lemondani a szállodai elhelyezésről. Irány PorecA 2 csillagos, de ár-érték arányban remek, és szuper ellátású szállodában 2+2-es családi szobák is vannak. Figyelem, ezt tényleg időben kell foglalni, mert hamar elfogynak a helyek!

delfin.jpg

TIPP: A szállodák sokféle szobatípusa között könnyen el lehet veszni. Kérjük utazási tanácsadónk segítségét, hogy melyik szobatípust érdemes foglalnunk! Annál is inkább, mert mi például személyesen is ismerjük ezeket a helyeket! 

Kattints >>> ELŐFOGLALÁSI AKCIÓK! 

Társasággal, nagyszülőkkel utazunk, nagyobb apartmant keresünk vagy két-három kisebbet, de egy házban!

Gyakran előfordul, hogy mire kitaláljuk, hányan is mennénk és mikor, majd elkezdünk keresgélni, már nem találunk több szabad apartmant egy helyen. A Pihiszuszinál van két hatalmas apartman, ami megoldhatja az ilyen problémát: 8+2 fős apartmanunk Malinskán, egy ugyanekkora pedig Trogirban várja a vendégeket. Hatfős lehetőség is rendelkezésre áll, de több olyan kisebb apartman is foglalható - az időben és előre tervezőknek -, amelyek egy házban vannak: Malinskán, Medulinban vagy Trogirban.

vice.jpg

 

Közvetlen tengerparti házat képzeltünk el

Egyik kedvencünk a Krk szigeten közvetlenül a vízparton álló apartmanház. Nem kell sorolni, milyen előnyei vannak az ilyen nyaralásnak :) A Rab szigeten, Kamporon található tengerparti háznak pedig még saját kertje is van. 

Pag szigetén, Novalja közelében van kisebb, kevésbé ismert falucska, Stara Novalja. Egy utcából áll csak, és szinte mindegyik ház a parton áll. Nagyon szeretjük!

staranovalja.jpg

TIPP:Ha Pag szigetére vetődünk, a névadó városban ne hagyjuk ki a sómúzemot, ha pedig szeretnénk belekóstolni a horvát „Toszkánába", látogassunk el a Hotel Boskinachoz, ahol egy pohár bor társaságában gyönyörködhetünk a csodás tájban és a naplementében.

Elvinném/elküldeném a szüleimet, még nem voltak a tengerparton

Ebben az esetben jó választás lehet Opatija, ahol gyönyörködhetnek a botanikus kertekben, a Habsburg-korabeli épületekben de meg is szállhatnak nemrég felújított patinás szállodákban. Hosszú sétákat tehetnek a Lungo Marén, akár egészen Lovranig

opatija_pallace-bellavue.jpg

A szállodánál lényegesen költséghatékonyabb megoldásként választhatunk apartmant is. Crikvenica például autóval közel van Abbáziához. Kifejezetten hangulatos város, hosszú stranddal, promenáddal, boltokkal.

A blogbejegyzés első része ezen a linken olvasható.

 

Szólj hozzá!

Az idén Horvátországban nyaralunk. De mi alapján válasszunk várost és szálláshelyet?

2018. január 17. 22:48 - Pihiszuszi

Kisgyermekekkel utazunk (6 éven aluliak)

Ha kisgyermekkel utazunk Horvátországba, akkor nagyon nagy valószínűséggel az lesz a fő szempont, hogy lassan mélyülő legyen a part, és a szállásunk ne legyen messze a strandtól. Ha esetleg még az is jól jönne, hogy ne kelljen sokat utazni, akkor Krk-sziget kiváló megoldás lehet, mert igazán közel van, és kompozni sem kell. A Pihiszuszi nagy kedvence a szigeten Šilo település, ahol nagyszerű homokos partokat találunk. Mivel kisebb településről van szó, mindenhonnan könnyen elérhető a part. Itt két kisgyerekes szállást ajánlunk: a Vidám, illetve a Perec apartmanházat. Šilo további előnye, hogy az utcai parkolás nem fizetős!

silo_homokos_part.jpg

A malinskai partok nem homokosak, de számos aprókavicsos strand közül válogathatunk, ami szintén nagyon klassz a gyermekes családoknak. Horvátországban már egyre több helyen elérhetők az üvegfenekű hajók, Malinskán évek óta ez az egyik fő attrakció a gyerekek számára. A Sebi és a Tengeri Sün apartmanok a legjobbak a családoknak ezen a településen.

Rab szigeten Lopar is nagyon jó választás, erről a következő blogbejegyzésben írunk.

Crikvenica is nagyon népszerű a gyermekkel nyaralók körében. Nem véletlenül: ez van a legközelebb Magyarországhoz és kiváló a városi fizetős strandja, ahol a part sekély, lassan mélyülő, és homokos a víz alatt. A városban egyébként több, lassan mélyülő, ingyenes aprókavicsos öböl is található. Crikvenicán pezsgő élet van, sok kávézóval, étteremmel és sportolási lehetőséggel. Ha a család kutyát is visz magával, akkor Crikvenica ideális megoldás, mert itt van Horvátország egyik legjobb kutyás strandja.Itt a Napfogyatkozás és a Tejút apartmanokat ajánljuk.

crikvenica_varosi_strand_jatszoter.jpg

Ha sziget helyett inkább szárazföldet választanánk, akkor irány Medulin az Isztriai félsziget déli részén, ahol  nagyszerű, hatalmas homokos öblöt találunk, ami akár húsz méteren keresztül is sekély. A parton napernyőt és napágyat lehet bérelni, a vízben vannak ugrálóvárak, a strand mögött pedig egy vidámpark található. A város fekvéséből adódóan itt az apartmanok kicsit távolabb vannak a parttól, de nagyon jó minőségűek mint például a Mocca.

Ha homokos partra vadászunk és nem idegenkedünk a hosszabb (kb. 9 órás) utazástól, akkor feltétlenül menjünk le a dalmát partok egyik legautentikusabb városkájáig, Omišig. Itt kristálytiszta vizű kavicsos (Omistól kicsit délre) és homokos partokat egyaránt találhatunk. Előbbihez a Matilda, utóbbihoz a Melus apartmanokat ajánljuk.

PIHISZUSZI TIPP: Ha Medulinban járunk, semmiképp ne hagyjuk ki a Kamenjak nevű természetvédelmi területet. Csodálatos vadregényes öbleiben akár egész nap strandolhatunk, és ha megéhezünk, megszomjazunk, látogassuk meg a félsziget legdélebbi csücskén található beach bárt.

Már nagyobbak a gyermekeink (6-12 évesek)

Valamennyi a cikkben eddig felsorolt helyszínt a nagyobb gyermekeseknek is ajánljuk. Ezen kívül számításba jöhetnek még olyan helyek is, ahol nem csak aprókavicsos, hanem sziklás partot is találhatnunk, nagyszerűen lehet búvárkodni, illetve a városban és környékén sok látnivaló van, hogy ne csak a parton való heverészésből álljon a nyaralás. Poreč mindkét kritériumnak megfelel. A városhoz közel van egy aquapark, az Aquacolors és egy kalandpark, a Adventure Park Sky Fox.

A poreči nyaraláshoz a Füstkvarc és a Szodalit apartmanokat javasoljuk. A Zaton üdülőtelep ugyancsak jó választás lehet bármilyen életkorú gyermekkel.

39.jpg

PIHISZUSZI TIPP: a homokos partoknál nem lesz szükségünk vízi lábbelire, de a köveseknél érdemes beszereznünk gyermekeinknek az egész lábfejet borító cipőt.

A következő blogbejegyzésünkben is folytatjuk a témát!

Szólj hozzá!

Last minute ajánlataink 07.08-tól - 20 százalék kedvezmény!

2017. július 05. 07:30 - Pihiszuszi

A last minute szó mostanra talán kicsit elhasználódott és sokszor akkor is kiírják, amikor hetekkel későbbi utazásról van szó, de ez most tényleg az, a kifejezés klasszikus értelmében!

Július 8-i, azaz szombati indulással van 2 kedvezményes apartmanunk: a megadott árból húsz százalék kedvezményt adunk!

Az egyik Krk-szigeten, Silón található, ami egy kifejezetten nyugi hely, több stranddal (homokossal is). A Lucus apartman szinte közvetlen a vízparton van: http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag/krk-sziget/krk-silo/205-lucus-apartman

205_property_205.jpg 

Az árak az alábbiak szerint alakulnak:

2-3 főre: 459,9 EUR/7éj/apartman - 20 százalék >> 367 EUR
4 főre: 520,8 EUR/7éj/apartman -20 százalék >> 416 EUR

 A másik apartman a Rab-szigeti Kamporban található. A Tengerszem az egyik legkedveltebb szállásunk. Egyrészt azért mert egy nagyon hangulatos villaépületben van, jó nagy kerttel, másrészt azért, mert nagyjából 5 lépést kell tenni a homokos partig: http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag/rab-sziget/rab/41-tengerszem-apartmanok

10_tengerszem_haz_a_tenger_felol.jpg

 Az árak az alábbiak szerint alakulnak:

2-3 főre: 494,9 EUR/hét/apartman - 20 százalék >> 395 EUR
4 főre: 555,8 EUR/hét/apartman - 20 százalék >> 444 EUR

 Mindkét apartman kutyabarát!

Ha további kérdésed van, keress minket telefonon: 06309007351, aktuális ajánlatainkat pedig megtalálod a Facebook-oldalunkon is.

Szólj hozzá!

Ismerjük meg jobban Krk-szigetet 2. rész

2017. június 25. 16:08 - Pihiszuszi

Tippek, ötletek, praktikus információk

Krk szigetén a nagyobb települések központjaiban (Omišalj, Malinska, Njivice, Vrbnik, Krk, Punat, Baška) a parkolás mindenhol fizetős (5-8 kunába kerül egy órára). Egyes strandoknál napi parkolójegyet is válthatunk , melynek az ára 20-25 kuna körül mozog. A kisebb településeken (pl. Šilo, Čižići) nem kell fizetnünk a parkolásért.

A búvárkodás szerelmesei sok merülésre alkalmas nagyszerű helyet fognak találni a szigeten. Vigyázat, Horvátországban csak hivatalos engedéllyel lehet merülni, melyet a horvát búváregyesület ad ki (Hrvatski ronilački savez), az ára 100 kuna. Annak adható ki, aki már rendelkezik nemzetközi búváregyesület által kiadott igazolással.

Ha kerékpározni szeretnénk a szigeten, városokon belül is megtehetjük, illetve a főút mentén több szakaszon is (pl. Malinksa és Krk, illetve Punat városa között) szépen kialakított kerékpárút van. A szintkülönbségek miatt azonban inkább edzésben levőknek ajánljuk a drótszamarat. A bringát hozhatjuk otthonról is, de ha nem szeretnénk emaill lassabb sebességgel utazni, akkor bérelhetünk is a nagyobb városokban (fél napra nagyjából 10 EUR).

krk_bicikli.jpg

Nem hiába kedvelik a kutyával nyaralók annyira a Krk-szigetet! Rab mellett itt található a legtöbb állatbarát strand, több mint 10 helyen lehet hivatalosan kutyával strandolni. Szinte valamennyi településen van kijelölt kutyás strand (Njivice, Malinksa, Vrbnik, Punat, Baška, Stara Baška, Krk). Kedvencünk a Krk városában található Koralj-öbölnél lévő, de a siloi, vagy a njivicei is nagyon jó, utóbbi főleg, mert árnyékos, erdős részen van - nehéz igazából választani, mert bármelyiken szívesen időzünk.

pla_a-za-pse-.jpg

A szigeten jobbnál jobb éttermeket is találunk majd, csak legyen időnk -  és dagadó pénztárcánk – végigkóstolni őket.

A teljesség igénye nélkül néhány általunk ajánlott:

Šilo: Bistro Macao

Njivice:  

- Rivica (előkelő és nem olcsó halétterem, kiváló minőséggel)
- Konoba Vijon (hal és húsételek a tenger partján, itt mindig finomat és frisset ettünk és az árak is megfizethetők)

Malinska felől Šilo irányában az út mentén: Konoba Šantek – ha szeretjük a bárány- és/vagy a malacpecsenyét, ide menjünk!

Malinska: 

- Primorska koliba (halételek )
- Konoba Bracera (főleg hal, de hús is - olcsóbb kategória)
- Konoba Nino (elsősorban hal-, de húsételek is, megfizethető áron) 
- Pizzerija Matteo
- Pizzerija Mia
- Bistro kod kumova (mindenféle)

Vantačiċi:

- Pizzerija Lent
- Ducan Porat (pizza, burek, süti)

Porat:

- Konoba Porat
- Hotel Pinija  (a la carte étterem, jó konyha)

Poljica (Krk-sziget belsejében): Konoba tri maruna


Milohnjic: Pod Voltu (a tulaj halász, mindig az van, amit frissen fogott)

tintahal_rantva.jpg

Krk városa:

- Restoran Galija (húsételek, pizza)
- Konoba Nono (halak, húsok, egyebek)
- Konoba Bacchus (halak, húsok, egyebek)
- Restoran Kantun

Baška:

- Konoba Lucija (olcsóbban, mint a többi baskai étterem, jót)
- Garofulin (csak hideg kaja, finom a prsutájuk és a sangriájuk)

Szeretjük Krk-szigetet és ebből is adódik, hogy évek óta kitartóan keressük az igazán jó ár-érték arányú szállásokat, melyeket mindig személyesen is tesztelünk. Néhány malinskai apartman a Pihiszuszi kínálatából:

Malinska, Sebi apartman

http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag/krk-sziget/malinska/324-sebi-apartman

sebi_pihiszuszi.jpg

Malinska, Vadalma apartman 

http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag/krk-sziget/malinska/270-vadalma-apartman

Malinska, Kabóca apartman 

http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag/krk-sziget/krk-malinska/32-kaboca-apartman

Malinska, Tengeri Sün apartman

http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag/krk-sziget/krk-malinska/144-tengeri-sun-apartman

tengerisun_kis_bungi_pihiszuszi.jpg

Jó utat! :)
Ha bármilyen kérdés merülne fel, szívesen válaszunk az info@pihiszuszi.hu email címen vagy a Facebook-oldalunkon!

Szólj hozzá!

Kutyával Horvátországba? Igen, igen!

2017. május 24. 10:05 - Pihiszuszi

Mivel kifejezetten sok kutyás szállásunk van és évek óta elkötelezettek vagyunk abban, hogy ha valaki szeretné, akkor igenis vihesse magával a kutyáját is a nyaralásra - gyakran előkerül a kérdés, hogy ennek mi a szabályai.

A határon általában egy egyszerű ellenőrzést végeznek, amely során megnézik, hogy az ebnek van-e mikrochipje, be van-e oltva veszettség ellen és rendelkezik-e állatútlevéllel vagy állatorvosi igazolással. A Horvát Turisztikai Hivatal oldalán egyébként erről részletesebben is írnak.

Az elmúlt években egyre több kutyás strand nyílt Horvátországban, a saját listánkat mi is igyekszünk folyamatosan frissíteni. (Jártál horvátországi kutyás strandon, de nincs a listánkban? Küldd el nekünk!)

Az elmúlt években lettek személyes kedvenceink is: Krk-sziget például elképesztően kutyabarát, legalább nyolc kutyás stranddal - ráadásul közel is van hozzánk!

silo.jpg

Szeretjük a crikvenicai kutyás standot is, ami nagyon jól felszerelt. Legutóbb, amikor ott jártunk, kutyás jégkrémet és sört is lehetett kapni :)

crikvenica1.jpg

crikvenica.jpg

Rab-sziget is jó opció a kutyásoknak, szebbnél szebb strandokkal, eldugott öblökkel. 

Itt találjátok az összes kutyabarát szállásunkat: http://www.pihiszuszi.hu/horvatorszag_kutyabarat_szallas

Egyébként aranyszabály: ha nincs kijelölt kutyás strand, érdemes megkérdezni a helyieket, hogy hova járnak a kutyások.

Szólj hozzá!