Primorski uskrsne bebe, amit valahogy úgy lehetne lefordítani, hogy húsvéti kenyérbabácska. Ez az egyik tradicionális húsvéti sütemény.
Több változatot is olvastam arról, hogy mi a sütemény eredete. Állítólag a húsvéti kenyértészta maradékát használták fel hozzá és a gyerekeknek készült (ezért is rajzoltak "arcot" a tojásokra), és ezt vitték a kosarukban a körmeneten. Máshol azt írták, hogy a vendégek kapták a húsvéti vacsoránál.
A tészta csak minimálisan édes, és könnyebb mint a kenyéré.
Hozzávalók:
2 csésze tej
1 csomag száraz élesztő
2 nagy tojás
½ csésze cukor
½ csésze olvasztott vaj
1 teáskanál só
6 csésze liszt
színes főtt tojások
Az élesztőt tegyük a langyos tejbe, majd rakjuk félre.
Közben egy nagy tálban keverjük össze a tojást, a cukort, a vajat és a sót. Az élesztős tejhez adjuk hozzá először a liszt felét és keverjük össze a vajas-tojásos masszával. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a többi lisztet, amíg egy lágy tésztát nem kapunk.
Tegyük a tésztát egy nagy vajjal vagy olajjal kikent tálba pihentetni, amíg a duplájára nem emelkedik. Ezután jön a dagasztás. Ezután (a 12 kis kenyérbabához) a tésztát 36 egyenlő részre kell osztani (babánként 3 db), majd lefedve 5-10 percig tovább pihentetni. Ezután csíkokat formázunk a jöhet a fonás!
A fonás technikája a képen jól látszik. (Ha nagyon színes tojást teszünk a tésztába, akkor ez a sütés során kicsit megfoghatja a tésztát.)
Ez már egy modernebb változat, egyre többen készítenek inkább ilyet Húsvétkor. Baba helyett kosár, ami csodás dísze lehet a húsvéti reggelinek.
Gratulálunk, megtaláltad a tojásokat! Neked is jár a foglalásnál a 8 százalék kedvezmény az apartmanok árából! (Amennyiben 04.04-04.13. között megtörténik a foglalás és a teljes vételár kifizetése.)
Kiemelt apartmanjaink: http://www.pihiszuszi.hu/akciok/akcios-apartmanok
Ajánlatkérés és információ: info@pihiszuszi.hu